Ezidilerin zorunlu göç deneyimi: Batman Uğurca Köyü örneği
  1. Tez No: 550209
  2. Yazar: PERİHAN YETKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ezidi, Öteki, Günah Keçisi, Göç, Zorunlu Göç, Mülteci, Yazidi, Others, Scapegoat, Migration, Forced Migration, Refugee
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Tarih boyunca toplumlar etnik, dini, kültürel vb. nedenlerden dolayı ötekiler yaratmıştır. Farklı zamanlarda ve nedenlerden ötürü ötekileştirilen devamında 'Günah Keçisi' olarak görülen gruplar arasında Ezidileri göstermek yanlış olmayacaktır. Özellikle 2014 yılından itibaren, Ezidilere yönelik DAEŞ saldırılarıyla beraber binlerce Ezidi öldürülmüş binlercesi de göç etmek zorunda kalmıştır. Travmalar ile hayata tutunmaya çalışan Ezidi halkı, göç ettikleri yerlerde de çeşitli sorunlarla karşılaşmışlardır. Bu çalışmada, DAEŞ saldırıları sonucu, Türkiye'nin Batman Uğurca Köyü'ne zorunlu göç eden Ezidilerin göç öncesi, göç süreci ve sonrasında karşılaştıkları sorunlar ile devamında başvurdukları yaşam stratejilerine odaklanılmıştır. Göç sonrası dönemde görüşme yapılan Ezidilerin toplumsal ve kültürel yapılarında ortaya çıkan değişikliklerin neler olduğu, çalışmanın odaklandığı diğer konular arasındadır. Bu doğrultuda Batman'ın Uğurca Köyü'ne zorunlu göç eden 13 erkek 10 kadın olmak üzere 23 Ezidi mülteci ile derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Elde edilen veriler ise kategorik içerik analiz tekniği ile yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, societies, due to ethnic, religious, cultural and other reasons, have created the others. It will not be wrong to show the Yazidi among the groups considered scapegoat groups at different times and for different reasons. Since 2014 thousands of Yazidis have been killed and thousands forced to emigrate. The Yazidi people, who tried to cling to life with trauma, faced various problems in the places where they immigrated. This study has focused on the results of the forced migration of the Yazidi through DAES attacks, the problems before migration, after migration and the problems they face after migration and the life strategies they apply. The changes in the social and cultural structures of the Yazidi who were questioned in the post-immigration period are among the other topics on which the study focuses. In this context, in-depth interviews were conducted with 23 Yazidi refugees who were forced to emigrate to the town of Uğurca in Batman, of whom 13 were male and 10 female. The data obtained were interpreted by a categorical content analysis technique.