Ana konuları ekseninde Şûra suresinin tefsiri
The master's thesis commantary of the surah of ash-Shura in the axisof main subjects
  1. Tez No: 550237
  2. Yazar: ALİ DURSUN DEMİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şûra Sûresi, Risâlet, Vahiy, Tefsir, Âyet, Surah Ash-Shura, Prophethood, Revelation, Commentary, Sign
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırma şûra Sûresinin ana konularını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada tarihî süreç içinde yazılan rivâyet ve dirâyet tefsirlerindeki sûre içeriğiyle ilgili olan bilgiler derlenmiş ve bu bilgiler eşliğinde sistemli bir çalışmayla sûrenin ihtiva ettiği ana konular izah edilmiştir. Çalışmada klasik ve çağdaş tefsir kitaplarının yanı sıra konuyla alakalı telif edilmiş diğer çalışmalardan da yararlanılmıştır. Çünkü geçmişteki tefsir çalışmalarıyla, günümüzde yapılan tefsir çalışmaları arasında farklı yaklaşımlar bulunabiliyor, dolayısıyla bu tür bilgilere de yer verilmiştir. Bu çalışma giriş bölümüyle başlanmaktadır. Giriş bölümünde çalışma hakkında bilgiler sunulmuş ve sûrenin tanıtımı yapılmıştır. Akabinde ise sûrede belirlenen konular eksenindeki araştırma notları aktarılmaya başlanmış ve bu konular, ilgili âyetler ve hadisler ışığında tefsir edilmiştir. Bu sûrede temel olarak Allah‟ın bazı sıfatları, vahiy, rızık, şeriatlar, tefrika, davet, iman, amel, tövbe, müminlerin özellikleri, danışma (istişare), dalâlette olanlar ve âhiret hayatı gibi konular ele alınmaktadır. Ele alınan bu konular bağlamında itikadî, ahlâkî ve sosyal konular arasındaki ilişkiler araştırılmıĢtır. Sonuç kısmında ise yapılan çalışma hakkında değerlendirme yapılarak varılan sonuçlar aktarılmaktadır. Çalışmamız kaynakça ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the main subjects of the Surah of Ash-Shura. In the study, information about the content of surah in riwayah and dirayah tafsirs written in historical period is compiled and the main subjects of the Surah was explained with a systematic work by means of this information. In the study, classical and contemporary tafsir books as well as other studies related to the subject were utilized. This is because different approaches can be found between the interpretation of past and today studies, therefore such information is also included. This study starts with the introduction. In the introduction, information about the study was given and the description of Surah was presented. In the following, study notes related to the subjects determined in Surah were started to be transferred and these subjects were interpreted in the light of the relevant verses and hadiths. This Surah basically deals with some of the attributes of Allah, revelation, sustenance, invitation, faith, actions, repentance, individual and commnity life, perverts, and the life of the here after. In the context of this Surah, the relations between faith, morality and social issues was investigated. In the conclusion part, the results of the study were evaluated. Our study ends with the bibliography.