Melastan fermantasyon yoluyla etanol elde edilmesi
  1. Tez No: 55025
  2. Yazar: ÖZLEM GÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜBECCEL ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Saccfaromyces cerevisiae, şeker pancarı melası, etanol * «T, Saccharomyces cerevisiae, sugar beet molasses, ethanol
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
m MELASTAN FERMENTASYON YOLUYLA ETANOL ELDE EDİLMESİ (Yüksek Lisans Tezi) ı ÖZLEM GÜREL GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 1996 ÖZET Bu çalışmada şeker fabrikalarının önemli bir yan ürünü olan ve yüksek oranda şeker içeren melastan alkol üretimi incelenmiştir. Fermantasyon işleminde kullanılan maya ATCC 24860 kodlu Saccharomyces cerevisiae mayasıdır. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde etanol üretim hızının modellenmesi amacıyla Box Wilson istatistiksel modellerne yönteminden yararlanılmıştır. Parametre olarak pH, şeker ve NH4H2PO4 derişimi geçilerek deneylerin çok faktörlü planlanması ile plan matrisi oluşturulmuştur. Parametrelerin aynı zamanda değişimine bakılarak elde edilen etanol üretim hin eşitliğinden etanol üretim hızını maksimum yapan parametre değerleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde etilen diamin tetra asetik asit (EDTA), potasyum ferrosiyanür ve amonyum formuna dönüştürülmüş zeolit X in etil alkol üretimi üzerine etkisi incelenmiştir. Bu maddeler fermantasyon ve alıştırma ortamlarına ayn ayn eklenmiş ve fermentasyonun 24. saatinde alınan örneklerde yapılan analizler sonunda, bu maddelerin fermentasyon ortamında alıştırma ortamına oranla daha etkili olduktan beürlenmiştir.Elde edilen sonuçlar şu şekilde verilebilir: Alıştırma ortamına eklendiğinde 300 ppm EDTA etanol üretimini %19, 800 ppm potasyum ferrosiyanür ise %16 artirmıştir. Zeolitin ise 14 gL“1 i, üretimi %32 artirmıştir. Fermentasyon ortamına eklenen 1000 ppm EDTA etanol üretimini %33 artırırken,1000 ppm potasyum ferrosiyanür %47, 8 gL”1 zeolit X ise etanol üretimini %53 artirmıştir. Ürün veriminde en yüksek etki fermentasyon ve alıştırma ortamlarına eklenen amonyum formuna dönüştürülmüş zeolit X ilavesi ile sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV PRODUCTION OF ETANOL FROM MOLASSES BY FERMENTATION (M. Sc. Thesis) ÖZLEM GÜREL GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY 1996 ABSTRACT III this research, production of ethanol from sugar cane molasses was examined Molasses is an important by product of sugar factories and has high sugar content. Saccharomyces cerevisiae ATCC 24860 was used for fermentation. In the first part of the study, an equation for the production rate of ethanol was obtained. For modelling of the production rate, Box Wilson statistical method was used. The parameters used were pH, sugar concentration and amonium or the phosphate concentration. In the second part of the study, the influence of ethylene diamine tetra acetic acid (EDTA), potassium ferrocyanide and zeolite X on ethyl alcohol production from molasses was studied For all of the three substances used, the effect was more pronounced when added to the fermentation medium rather than to the growth medium. The added 300 ppm EDTA to propagation medium increased the production of ethanol %19, added 800 ppm potassium ferrocyanide increased the production %16. And 14 gL“1 zeolite X increased the production %32. The added 1000 ppm EDTA to fermentation medium increased the production of ethanol %33, 1000 ppm potassium ferrocyanide %47 and 8 gL”! zeolite X increased the production of ethanol %53. Hie greatest stimulation in product yield was obtained with zeolite X introduced during the fermentation stage.