Exploring the relationship between prospective English language teachers' learner autonomy attitudes and lifelong learning tendencies
İngilizce öğretmen adaylarının özerk öğrenme tutumları ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkinin araştırılması
  1. Tez No: 769726
  2. Yazar: ECE FİRUZE BADAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜFİT ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretmen Adayları, Özerk Öğrenme, Yaşamboyu Öğrenme, Learner Autonomy, Lifelong Learning, Prospective English Language Teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Yaşam boyu dil öğrenimi,“özerk ve yaşam boyu öğrenenlerin”gelişimini gerektirmektedir. Bu nedenle dil eğitimi sınırları olmayan bölgelere taşınmıştır. Dil öğrenenlerin kendi kendine öğrenme aşamasında öğrenen özerkliği ile yaşam boyu öğrenme arasındaki ilişkiyi incelemek onlara rehberlik edecektir. Öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme ve öğrenen özerkliğine sahip olmaları, öğrencilerin yeni çağ toplumuna kazandırılmasında önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma, 19 Mayıs Üniversitesi İngilizce öğretmeni adaylarının öğrenen özerkliği tutumları ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkiyi cinsiyet, sınıf düzeyleri ve mezun oldukları liseler açısından incelemektedir. Ayrıca, çalışma bağımsız öğrenme ve ders çalışma alışkanlıkları gibi öğrenen özerkliğinin alt boyutları ile yaşam boyu öğrenme arasındaki ilişkiyi de irdelemektedir. Araştırmaya toplam 194 İngilizce öğretmen adayı (115 kadın; 79 erkek) katılmıştır. Katılımcılara Macaskill ve Taylor tarafından geliştirilen Özerk Öğrenme Ölçeği ve Kirby, Knapper, Lamon ve Egnatoff (2010) tarafından oluşturulan Yaşam Boyu Öğrenme Ölçeği uygulanmıştır. Öğretmen adaylarının tutum ve eğilimlerini değerlendirmek için nicel araştırma deseni kullanılmıştır. Veriler SPSS 24.0 kullanılarak yüzde ve frekans analizi ile verilmiştir. Bulgular, öğrenen özerkliği, alt boyutları ve yaşam boyu öğrenme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Öğrenen özerkliği tutumları cinsiyete göre değişmezken, yaşam boyu öğrenme ile cinsiyet arasında erkekler lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öğrenen özerkliğinin alt boyutlarından biri olan cinsiyet ile bağımsız öğrenme arasında anlamlı bir fark bulunmazken, çalışma alışkanlıkları kadınlarda anlamlı bir farklılık göstermiştir. Öğrenen özerkliği, alt boyutları ve yaşam boyu öğrenme arasında sınıf düzeylerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Son olarak öğrenen özerkliği, alt boyutları ve yaşam boyu öğrenme lise türlerine göre değişiklik göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Lifelong language learning entails the development of 'autonomous and lifelong learners'. For this reason, language education has been moved to areas without borders. Examining the relationship between learner autonomy and lifelong learning during the self-learning phase of language learners will guide them. Prospective teachers' being with lifelong learning and learner autonomy plays an important role in integrating students into new age society. This study examines the relationship between learner autonomy attitudes and lifelong learning tendencies of Ondokuz Mayıs University Prospective English language teachers in terms of gender, grade levels and high schools they graduated from. It also scrutinizes the relationship between the sub-dimensions of learner autonomy, such as independence of learning and study habits, and lifelong learning. A total of 194 prospective English teachers (115 female, 79 male) participated in the study. Autonomous Learning Scale developed by Macaskill and Taylor (2010) and Lifelong Learning Scale created by Kirby, Knapper, Lamon and Egnatoff (2010) were applied to the participants. Quantitative research design was used to evaluate the attitudes and tendencies of prospective teachers. Data were given with percentage and frequency analysis using SPSS 24.0. Findings showed that there is a statistically significant relationship between learner autonomy, its sub-dimensions such as independence of learning and study habits and lifelong learning. Learner autonomy attitudes did not change in terms of gender, but a significant difference was found between lifelong learning and gender in favor of males. While there was no significant difference between independence of learning and gender, study habits showed a significant difference for females. There was a statistically meaningful difference between learner autonomy, autonomy subdimensions and lifelong learning by grade levels. Lastly, learner autonomy, its sub-dimensions, and lifelong learning did not differ according to high school types.