Karafi'nin el-Furuk adlı eserindeki dilsel kavramlar
The linguistic concepts in Karafi's book al-Furuq
  1. Tez No: 550315
  2. Yazar: SALİH KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Furûk, Karâfi, Arap dili, lügat, nahiv, belâgat, Furuq, Karâfi, Arabic Language, Dictionary, Grammar, Retorica
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez ilk olarak furûk kavramının Arap dili ve belâgatı çerçevesindeki kapsam ve içeriğine işaret etmektedir. Bu bağlamda sözlük anlamında benzer manalar taşıyan lafızların eş anlamlı kabul edilip edilemeyeceği tartışmasını iki tarafın görüş ve delillerini vererek ortaya koymaktadır. Aynı şekilde nahiv ve belagât alanında da furûka konu olabilcek başlıkların olduğuna dikkat çekmiş ve bunların bazen müstakil birer konu başlığı olabileceği gibi harf, edevât veya ifade çeşitliliğine bağlı farklı anlam yansımaları olarak karşımıza çıkacağına işaret etmiştir. Daha sonra ise furûk kavramı üzerinden Arap dili ile fıkıh usulü arasındaki ilişkiyi ortaya koymakta ve bunu kavaid-i fıkhiyye alanında yazılmış en kapsamlı te'lif olan Karâfî'nin el-Furûk adlı eserinde yer alan dilsel kavramlar başlığı ile özel bir boyuta taşımaktadır. Çalışmamız eserde yer alan lügat, nahiv ve belâgat ile doğrudan ilişkili olan, aynı zamanda bu alanlarda birbirine benzer kabul edilen konu başlıklarının bir usulcü gözüyle nasıl değerlendirildiğini ve özellikle de nahiv (gramer) alanındaki farkların fıkıhta ne gibi pratik sonuçlar doğurduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This work firstly points to the scope and content of the concept of“furuq”within the framework of the Arabic language and retorica. In this context, the lexical terms which have similar meanings in the dictionary meaning can be accepted as synonym, and it is presented by giving opinions and evidences of both sides. In the same way, he pointed out that there are topics in the grammar and retorica area that may be the subject of“furuq”, and that these may sometimes be independent subjects or they will appear as different reflections depending on the letter, prepositions or expression diversity. Later, it put forward the relationship between the Arabic language and jurisprudence through the concept of“furuq”and carried it to a special dimension with the title of linguistic concepts in Karâfî's work“al-Furûq”which is the most comprehensive description written in the field of“kavaid-i fıqhiyye”. Our study reveals the headings of subject, which are directly related to the dictionary, grammar and the retorica in the work, are also how to be considered as similar to one another in the field, and especially the differences in the nahiv (grammar) field lead to practical results in the fiqh.