Tedarik zinciri yönetiminde dış kaynak kullanımının işletmelere etkiler: İzmir ilinde bir araştırma
The efffects of outsourcing in supply chain management on firms: A survey in İzmir city
  1. Tez No: 550337
  2. Yazar: SERBÜLENT KAPICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, dış kaynak kullanımı, outsourcing, lojistik, üçüncü parti lojistik, Supply chain management, outsourcing, logistics, third party logistics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
İşletmeler, yoğun rekabet ortamında varlıklarını sürdürmek ve ayakta kalabilmek için, hammaddeden nihai müşteriye kadar uzanan tedarik zinciri süreci fonksiyon alanlarındaki tüm faaliyetlerde başarılı olmak durumundadırlar. Bu düşünce, işletmeleri bu süreçte çeşitli arayışlara yöneltmiştir. Bu arayışların başında, dış kaynak kullanımı gelmektedir. Tedarik zinciri yönetimi faaliyetlerinde, işletmeler, kendi uzmanlık alanlarına yoğunlaşmak, kârlarını maksimize etmek, maliyeti azaltmak, etkinlik ve verimliliği artırmak maksadıyla dış kaynak kullanımına yönelmişlerdir. Bu kapsamda hazırlanan üç bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, tedarik zinciri yönetimi ile ilgili kavramlardan, tedarik zinciri yönetimi temel faaliyetleri, amaç ve faydalarından bahsedilmektedir. İkinci bölümde ise tedarik zinciri yönetiminde dış kaynak kullanımı kapsamında, dış kaynak kullanımının gelişimi, özellikleri, amaçları, avantaj ve dezavantajlarından bahsedilmiştir. Son bölüm olan uygulama aşamasında ise; İzmir ilinde, kuruluşunda Ege Bölge Sanayi Odasının ortaklığı bulunan dokuz organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin, tedarik zinciri yönetiminde dış kaynak kullanımlarının değerlendirildiği bir uygulama yer almaktadır. Bu anket çalışmasında tedarik zinciri yönetiminde dış kaynak kullanımının işletmeler üzerine etkilerinin bulunup bulunmadığı, tedarik zinciri yönetiminde işletmelerin dış kaynak kullanıp kullanmadıkları, dış kaynak kullanma ve kullanmama sebeplerinin neler olduğu, dış kaynak kullanımı sonuçları ölçülmek istenmiştir. Analiz sonucunda firmaların önemli bir bölümünün tedarik zinciri yönetimi fonksiyon alanlarında, bu konuda uzman tedarikçi firmalara devretmek suretiyle dış kaynak kullanımına gitmeyi tercih ettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In order to survive in a highly competitive environment, firms need to be successful in all activities in the function chain of supply chain processes ranging from raw materials to end customers. This thought has led firms to seek various ways in this process. At the beginning of these searches are outsourcing. In the main functions of supply chain management, firms have turned to outsourcing to focus on their own areas of expertise, to maximize their profits, to reduce costs and to increase efficiency. In the first part of the thesis, which is composed of three parts, the concepts of supply chain management, supply chain management basic activities, goals and benefits are mentioned. In the second part, the development, characteristics, objectives and advantages and disadvantages of outsourcing within the scope of outsourcing in supply chain management are mentioned. The last section is in the application phase; In İzmir province, there is an application that evaluates outsourcing of supply chain management of firms operating in nine organized industrial zones which are the partners of Aegean Region Chamber of Industry. In this survey, it is aimed to determine whether outsourcing in supply chain management has an impact on firms, whether outsourcing is used in supply chain management, what are the reasons for outsourcing, and the results of outsourcing. As a result of the analysis, it has been observed that a significant portion of the firms prefer to go outsourcing in the supply chain management function areas by transferring them to the specialized suppliers.