Melatonin ve oksiresveratrolün dental pulpa kök hücreleri üzerinde oluşturduğu sitotoksik etkinin değerlendirilmesi
Evaluation of cytotoxic effect of melatonin and oxyresveratrol on dental pulp stem cells
  1. Tez No: 550371
  2. Yazar: ŞEYMA KESKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, DPSC, melatonin, mezenkimal kök hücre, oksiresveratrol, xcellligence, Antioxidants, DPSC, melatonin, mesenchymal stem cell, oxyresveratrol, xcellligence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada xCELLigence® cihazı kullanılarak melatonin ve oksiresveratrolün farklı dozlarının dental pulpa kök hücre (DPSC) proliferasyonuna olan etkisini 72 saat boyunca gözlemlemek ve bu materyallerin DPSC proliferasyonunu arttıran ve sitotoksik dozlarını saptamak amaçlanmıştır. Materyal Metot: Çalışmamızda Amerikan Tipi Kültür Koleksiyonu dondurulmuş insan DPSC'si kullanılmıştır. DPSC'ler e-platelere ekildikten 24 saat sonra üçer farklı dozda melatonin (100 pM, 100 nM ve 100 µM) ve oksiresveratrol (10 µM, 25 µM, 50 µM) eklenmiştir. Deney gruplarının 72 saatlik gerçek zamanlı hücre indeks verileri ve IC50 değerleri xCELLigence® cihazı kullanılarak elde edilmiştir. Hücre indeks değerlerinin karşılaştırılması amacıyla tekrarlı ölçümlerde varyans analizi ve doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda kullandığımız antioksidan maddelerin tüm dozları değerlendirildiğinde; oksiresveratrol 10 µM ve melatonin 100 pM grupları kontrol grubunun üstünde, melatonin 100 nM grubu kontrol grubuyla benzer, oksiresveratrol 25 µM, oksiresveratrol 50 µM ve melatonin 100 µM grupları ise kontrol grubunun altında hücre indeks değerleri sergilemiştir. 24., 48. ve 72. saatlerdeki IC50 değerleri melatonin için sırasıyla 946 nM, 1220 nM ve 1243 nM iken, oksiresveratrol için ise sırasıyla 23 µM, 22,2 µM ve 22,5 µM olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Melatonin ve oksiresveratrol çalışılan düşük dozlarda DPSC proliferasyonunu arttırırken, yüksek dozlarda DPSC üzerinde sitotoksik etki sergilemişlerdir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to observe the effect of melatonin and oxyresveratrol's different doses on dental pulp stem cell (DPSC) proliferation for 72 hours by using xCELLigence® device and to determine DPSC proliferation and cytotoxic doses of these materials. Material Method: In this study, the American Type Culture Collection frozen human DPSC was used. DPSCs were plated on e-plates and after 24 hours three different doses of melatonin (100 pM, 100 nM ve 100 µM) and oxyresveratrol (10 µM, 25 µM, 50 µM) were added. Real time cell index data was acquired by using xCELLigence® device for 72 hours and IC50 values of experimental groups were obtained. In order to compare cell index values, paired samples t-test and linear regression analysis were used. Results: When all doses of antioxidants used in our study was evaluated; cell index values of oxyresveratrol 10 µM and melatonin 100 pM groups were above the control group, melatonin 100 nM group were similar to the control group, oxyresveratrol 25 µM, oxyresveratrol 50 µM and melatonin 100 µM groups were below the control group. IC50 values at 24th, 48th and 72th hours were found to be 946 nM, 1220 nM and 1243 nM for melatonin and 23 µM, 22.2 µM and 22.5 µM for oxyresveratrol, respectively. Conclusion: Melatonin and oxyresveratrol increased DPSCs proliferation at low doses and had cytotoxic effects on DPSCs at high doses.