Türkiyede metal sanayi kolunda ortaya çıkan işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri
- Tez No: 55041
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİZAMETTİN AKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Metal Industry, Work Accidents, Career Diseases, Health of Workers and Work Security
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
II TÜRKİYE'DE METAL SANAYİİ İŞKOLUNDA ORTAYA ÇIKAN İŞÇİ SA?LI?I VE İŞ GÜVENLİ?İ SORUNLARI İLE BU SORUNLARA İLİŞKİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Gökhan TAŞPINAR (Yüksek Lisans Tezi) GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 1996 OZ Çağımızda hızla gelişen sanayi, çalışan kişilerin sağlığını tehdit edecek sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Sanayide çalışan çeşitli iş kollarının gelişen teknolojiye uyum sağlayamaması ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıkları meydana gelmekte, bunların bir kısmı sürekli iş görmezlikle ve ölümle sonuçlanmaktadır. Çalışmamın, konusunu oluşturan Metal Sanayii İş Kolu da ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıklarımn sıklıkla ortaya çıktığı işkollarmdandır. Hazırladığım çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları genel bir perspektiften incelenecektir. İkinci bölümde Türkiye'de metal sanayiinin sorunları ele alınacak, üçüncü bölümde ise Türkiye'deki metal sanayii işkolunda ortaya çıkan işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarına yönelik çözüm ve tedbirler üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
in THE PROBLEMS OF THE METAL INDUSTRY IN TURKEY AND THE SOLUTIONS SUGGESTED TO SOLVE THESE PROBLEMS Gökhan TAŞPINAR (Master of Science Thesis) GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY February 1996 ABSTRACT The rapid development in industry today is threatning the health of workers. As the various fields of industry are not in accordance with the advancement in technology and the necessary measures are not being taken, many accidents and diseases occur. The results of some of these accidents and diseases are either death or never being able to work again. Metal Industry, which is the subject of this research, is one of the fields where accidents and diseases occur most frequently. This research was written in three main parts. The first part is a general study of the problems faced in the metal industry in Turkey are examined and in the third part the solutions and the measures to be taken are discussed.