Kırgızların sosyal, kültürel ve dinî hayatında hadis ve sünnetin yeri
The place of hadith and sunnah in the social, cultural and religious life of Kyrgyzs
- Tez No: 550411
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUDRAT ARTIKBAEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kırgız, İslâm, Kur'an, hadis, sünnet, din, gelenek, örf, Kyrgyz, İslam, hadith, sunnah, religion, tradition, consuetude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma Kırgızların İslamlaşma sürecinden başlayarak, tarihi serüven içinde İslâm'ın değer ve ilkelerinin Kırgızların hayatında nasıl anlam bulduğu ve algılandığını işlemektedir. Birinci bölümde Kırgızlar hakkında genel bilgi vermeyi yani, Kırgızların tarihi, İslâm dininin Kırgız topraklarına gelmesi ve yaşanmasıyla ilgili kısa bilgiler verdik. Bunun yanı sıra Kırgızların ekonomik, coğrafik vd. yapısı hakkında genel çerçeve sunmayı da hedefledik. İkinci ve asıl bölümde ise Kırgızların aile kurumundan, dinî bayramları, kıyafetleri ve dünya görüşüne kadar uzanan kültüründe hadis ve sünnetin hangi konuma sahip olduğunu araştırmaya çalıştık. Aynı şekilde Kırgızların dinî zihniyetini dönüştürmede İslâm'ın özellikle hadis ve sünnetin nasıl etkili olduğunu ortaya çıkarmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
This study exemines the period, starting with the Islamization process of the Kyrgyz, deals with how the values and principles of Islam came to life of Kyrgyz in the historical adventure. In the first part, we aimed to give general information about Kyrgyz, namely, the historical background of Kyrgyz, the fact how the religion of Islam came to Kyrgyz territory and how carried out. In addition, we tried to present the general framework of Kyrgyz economic and geographical structure. In the second and the main section, we tried to investigate the position of hadith and Sunnah in the culture accumulation from family institutions to religious holidays, attire and world view of Kyrgyz. İn the same way, we tried to find out how Islam, especially Hadith and Sunnah, became the active institution in converting the religious mentality of Kyrgyz.