Farklı tipteki hızlı üst çene genişletme apareylerinin iskeletsel ve dentoalveolar yapılara olan etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different types of rapid maxillary expansion appliances on skeletal and dentoalveolar structures
  1. Tez No: 550417
  2. Yazar: EMEL EKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BOLAT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: HÜÇG, Full Cap Splint, Mc Namara, Fan Tipi, RME, Full Cap Splint, Mc Namara, Fan Type
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Farklı Tipteki Hızlı Üst Çene Genişletme Apareylerinin İskeletsel Ve Dentoalveolar Yapılara Olan Etkilerinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı; farklı tipteki hızlı üst çene genişletme apareylerinin iskeletsel ve dentoalveolar etkilerini incelemektir. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda tedavileri tamamlanmış olan ve çalışma kriterlerine uyan 60 hasta kaydı çalışmamıza dahil edildi. Ortodontik tedavilerinde kullanılan HÜÇG apareyi çeşidine göre 60 hasta üç gruba ayrıldı. Birinci grubu Full Cap Splint apareyi, ikinci grubu Mc Namara apareyi ve üçüncü grubu Fan Tipi apareyi ile hızlı üst çene genişletmesi yapılmış ve ortodontik tedavisi tamamlanmış hastalar oluşturmaktadır. Retrospektif çalışmamızda, HÜÇG'nin farklı aparey tiplerine göre iskeletsel ve dentolaveolar etkilerini gruplar arasında karşılaştırmak için tedavi öncesi ve retansiyon sonrasına ait lateral sefalometrik radyografiler ve dijital model kayıtlları üzerinde analizler yapıldı. Bulgular: Gruplar kronolojik yaş, cinsiyet dağılımı, başlangıç sefalometrik ve model ölçüm değerleri açısından benzer bulundu. Üç grupta da parametrelerde istatistiksel olarak benzer değişimler görüldü. Grupların hepsinde maksilla ve mandibula ileri ve aşağı yönde rotasyon yaptı, buna bağlı olarak da grupların hepsinde vertikal parametrelerde artışlar saptandı. Full Cap Splint grubunda üst kesici dişlerde daha fazla protrüzyon tespit edildi. Fan Tipi grubunda üst kaninler arası genişlik, molarlar arası genişlikten daha fazla bulundu. Alt premolarlar arası genişlik grupların hepsinde artış gösterdi. Sonuç: Full Cap Splint, Mc Namara ve Fan Tipi apareylerinin iskeletsel ve dentolalveolar etkileri benzer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effects of Different Types of Rapid Maxillary Expansion Appliances on Skeletal and Dentoalveolar Structures Objective: The aim of this study was to investigate the skeletal and dentoalveolar effects of different types of rapid maxillary expansion appliances. Method: 60 patients complying with our research criteria were selected from the archive records of the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Akdeniz University. Sixty patients were divided into three groups according to the type of rapid maxillary appliances used in expansion therapies. The first group consisted of patients with Full Cap Splint, the second group with Mc Namara appliance and the third group with Fan Type appliance, treated rapid maxillary expansion and completed their orthodontic treatment. In our retrospective study to compare the skeletal and dentoalveolar effects of different RME appliance types, lateral cephalometric radiographs and digital model recordings of pretreatment and postretantion period were analyzed between groups. Results: The groups were similar in terms of chronological age, gender distribution, initial cephalometric and model measurements. Similar effects were found in three groups without statistically significant differences. In all of the groups, maxilla and mandible were rotated in the forward and downward direction, and consequently, there was an increase in vertical parameters in all groups. In the Full Cap Splint group, more protrusions were detected in the upper incisors. In the Fan Type group, the upper intercanine width was found to be higher than the molar width. Lower premolar width was increased in all groups. Conclusion: The skeletal and dentolalveolar effects of Full Cap Splint, Mc Namara and Fan Type appliances were similar.