Poligrafi ve rinomanometri teşhis metotları kullanılarak farklı üst çene genişletme yöntemlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative investigation of different maxillary expansion methods using polygraphy and rhinomanometry diagnostic methods
  1. Tez No: 842812
  2. Yazar: SERTAN SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAĞCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Maksiller genişletme, OSAS, Solunum poligrafisi, Rinomanometri, Maxillary expansion, OSAS, Respiratory polygraphy, Rhinomanometry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Giriş: Bu çalışmanın amacı maksiller darlık bulunan bireylere uygulanan farklı tipteki Hızlı Üst Çene Genişletme (HÜÇG) apareylerinin ( diş-doku destekli ve diş-kemik destekli) havayolu ve nazal dirence olan etkisini araştırmak ve bunun uyku kalitesine etksini inceleyerek, kontrol grubunu oluşturan sağlıklı bireylerle kıyaslamaktır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza maksiller darlığı bulunan 43 birey dahil edilmiştir. Bireyler bilgisayar destekli randomizasyon programıyla 3 gruba ayrılmış ve her gruba farklı tipte HÜÇG apareyi uygulanmştır. Kayıtlar genişletmeden önce ve aktif genişletme bittikten 3 ay sonra alınmıştır. Üst çenesinde darlık bulunmayan 15 birey ise kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Paired t-testi ve İndependent-sample t-testi ekspansiyon apareylerini kıyaslamak için kullanılmıştır. Bulgular: HÜÇG tedavisi ile her üç grupta da AHİ (Apne-Hipopne İndeksi), De SPO2 (Oksijen Desatürasyon Sayısı) ve TND (Total Nazal Direnç) değerlerinde azalma gözlendi. FCRPE (Full Coverage RPE) ve MARPE (Mini-implant Assisted RPE) gruplarında maksiller ve nazal genişlikte anlamlı artış gözlenirken, MMRPE (Modifiye McNamara RPE) grubunda sadece maksiller genişlik artışı anlamlıydı. Sonuç: HÜÇG tedavisi AHİ ve TND' yi azaltarak kontrol grubundaki bireylerin değerlerine yaklaştırmaktadır. MARPE grubunda HÜÇG tedavisiyle AHİ'de MMRPE grubuna göre daha anlamlı azalma görüldü. Maksiller darlık bulunan bireylerde OSAS semptomlarının ve yüksek burun direncinin olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study is to investigate the effect of treatment with different types of RPE appliances (tooth-tissue supported and tooth-bone supported) on airway and nasal resistance in patients with maxillary constriction, evaluate the effects of these results on sleep quality, and compare them with the control group. Materials and Methods: 43 patients with maxillary constriction were included in the study. These patients were randomly divided into three groups; each applied different RPE appliance types. Records were taken before expansion and after three months. Fifteen patients without maxillary constriction were also included in the control group. Paired t-tests and independent-sample t-tests were used to compare the expansion appliances. Result: With the RPE treatment, a decrease in AHI (Apnea-Hypopnea Index), De SPO2 (Number of oxygen desaturations), and TNR (Total Nasal Resistance) values was observed in all three groups. There was a significant increase in maxillary and nasal width in the FCRPE (Full Coverage RPE) and MARPE (Mini-implant Assisted RPE) groups, while only the maxillary width increase was significant in the MMRPE (Modified McNamara RPE) group. Conclusion: RPE treatment decreases AHI and TNR, approaching the values of individuals in the control group. In the MARPE group, there was a more significant decrease in AHI with RPE treatment compared to the MMRPE group. It was found that many individuals with maxillary constriction had symptoms of OSAS and high nasal resistance.