Deneysel spinal kord yaralanmasının patofizyolojisinde mikroRNA21'in rolü ve metilprednizolone tedavisinin patofizyolojiye ve mikroRNA21'e etkisi
The role of microRNA21 in the pathophysiology of experimental spinal cord injury and the effect of methylprednisolone treatment on pathophysiology and microRNA21
  1. Tez No: 550423
  2. Yazar: ABDURRAHİM TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HAKAN SEYİTHANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal kord hasarı, miRNA21, Metilprednizolon, real-time PCR, Spinal cord injury, miRNA21, Methylprednisolone, real-time PCR
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Spinal kord yaralanması artan nüfus ile birlikte özellikle gençlerde ciddi sağlık sorunu haline gelmiştir. Çalışmamızda spinal kord yaralanmasını takiben miRNA21 ekspresyonunun 1. ve 7. Günlerdeki düzeyi ayrıca metilprednisolone tedavisinin miRNA21 düzeyine etkisini incelemek amacıyla altı deney grubu (n=6) oluşturulmuştur. İlk ve dördüncü grup hariç tüm hayvan gruplarına anevrizma klip yöntemi ile spinal travma modeli uygulandı. Tedavi gruplarına (üçüncü ve altıncı grup) SKY sonrası metilprednisolone tedavisi verildi. Tedavi sonrasında ilk üç grup 1.günde son üç grup 7.günde tekrar operasyona alınmış ve real-time PZR inceleme için laminektomi sahasındaki spinal kord dokusu çıkarılmıştır. Real-Time PCR ile miRNA21 düzeyi ve astrogliozis, apopitoz ve inflamasyon parametreleri olarak GFAP, VIM, STAT3, FASLG, PTEN, BAX, BCL2, COX-2, IL6 düzeylerine bakıldı. Sonuçta; miRNA21 düzeyinin travma sonrası giderek arttığı ve metilpredinisolone tedavisinin erken dönemde miRNA21 düzeyini azalttığı görüldü. Metilprednisolone tedavisinin astrogliozis, apopitoz ve inflamasyon parametlerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görüldü. miRNA21'in SKY'deki rolünün kesin açıklanması için ek çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Spinal cord injury has become a serious health problem especially in young people with increasing population. In our study, six experimental groups (n = 6) were created in order to investigate the effect of miRNA21 expression on the 1st and 7th days after spinal cord injury and miRNA21 level of methylprednisolone treatment. Spinal trauma model was applied to all animal groups except the first and fourth groups by aneurysm clip method. Methylprednisolone was given to the treatment groups (third and sixth group) after SCI. After the treatment, the first three groups were reoperated in the first three groups on the 7th day and the spinal cord tissue in the laminectomy area was removed for real-time PCR. Levels of miRNA21 and astrogliosis, apoptosis and inflammation were measured with Real-Time PCR and GFAP, VIM, STAT3, FASLG, PTEN, BAX, BCL2, COX-2, IL6 levels were measured. After all; It was observed that miRNA21 level increased after trauma and methylpredinisolone treatment decreased miRNA21 level in early period. Methylprednisolone treatment did not have a significant effect on astrogliosis, apoptosis and inflammation parameters. Further studies are needed to clarify the role of miRNA21 in SCI.