112'de çalışan personelin afete hazırlık düzeyinin incelenmesi: Gümüşhane ili örneği
Investigation of disaster preparedness level of personnel working in 112: Gümüşhane province sample
- Tez No: 550439
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİME ŞAHİNÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Public Health, Public Administration, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Afet, Acil Durum, Afet Yönetimi, Afete Hazırlık, Disaster, Emergency, Disaster Management, Disaster Preparednes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
112'de Çalışan Personelin Afete Hazırlık Düzeyinin İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği, Yüksek Lisans Tezi, 2019,(XVII+88). Türkiye bulunduğu konum nedeniyle afetlere sıklıkla maruz kalmaktadır. Afetler hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkabilmektedir. Ülkemizde deprem, sel, heyelan, yangın vb. afetleri oluşmaktadır. Bu afetler büyük hasarlara yol açmaktadır. Afetlerden en az hasarla atlatılması için birtakım planlar yapılmalıdır. Bu planlar afet öncesi için ne kadar fazla olursa hasar oranı o kadar az olacaktır. Afet zararlarını azaltmak için toplumun ve belirli kuruluşların afete hazırlık düzeyi ve bilgi düzeylerinin yüksek olması gereklidir. Bundan dolayı belirli kurum ve kuruluşlara görev düşmektedir. Bunların başında sağlık kuruluşları yer almaktadır. Afet oluştuktan sonra bireylerin en çok ihtiyaç duyduğu kurum sağlık kuruluşları olacaktır. Sağlık kuruluşları herhangi bir afet sonrasında bile kesintisiz bir şekilde hizmet verebilmelidir. Bu sebeple sağlık kurumları afet öncesi ne kadar hazırlık olursa bireylerin refah düzeyi o kadar yüksek olacaktır. Çalışmanın amacı Gümüşhane ilinde bulunan personelin afete hazırlık düzeyini incelemektir. Yapılan çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırma kesitsel bir araştırmadır. Veriler Gümüşhane 112'de çalışan 105 kişiye uygulanan anket ile elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Fatih Karabıyık'ın 2010 yılında ''Sağlık Afet Yönetiminde Planlama Ve Risk Analizleri'' isimli tez çalışmasında geliştirmiş olduğu anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. İstatistiksel analizlerde Bağımsız Gruplarda T testi, Frekans Analizi, Tek Yönlü Anova Testi ve Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Anketten elde edilen verilere göre çalışmaya katılan sağlık personellerinin afetle ilgili eğitim alanların oranının yüksek olduğu (%56,2), tatbikata katılan (%36,2) ya da afette görev alanların (%21,9) oranının düşük olduğu belirlenmiştir. Yapılan çalışmada elde edilen sonuçlara göre Gümüşhane 112'de çalışan personelin afete hazırlık düzeyi orta düzeyde (3,09) olduğu belirlenmiştir. Kurumda çalışan personele yeterli düzeyde afet eğitimi verilmelidir. Herhangi bir afet durumunda daha etkin bir afet planı hazırlanmalıdır. Kurumda triaj çalışmalarına daha çok önem verilmelidir. Afet durumunda koordinasyonu daha iyi sağlamak için diğer kurumlarla iş birliğini yapılmalıdır. Triaj çalışmalarına daha çok önem verilmelidir. Afet durumunda işler ekip anlayışı içerisinde yürütülmelidir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Disaster Preparedness Level of Personnel Working in 112: Gümüşhane Province Sample, Master Thesis, 2019,(XVII+88). Turkey is frequently exposed to disasters due to its location. Disasters can occur unexpectedly. In our country, earthquake, flood, landslide, fire and so on. disasters occur. These disasters cause major damages. Plans should be made to overcome disasters with the least damage. The more these plans will be before the disaster, the smaller the damage rate will be. The level of disaster preparedness and the level of knowledge of the community and certain organizations need to be high in order to reduce disasters. Therefore, there is a duty for certain institutions and organizations. Health institutions are the leading ones. After disaster occurs, health institutions will be the institutions most needed by individuals. Health organizations should be able to provide uninterrupted service even after a disaster. For this reason, the better the health institutions be prepared before the disaster, the higher the welfare of individuals will be. The aim of this study is to investigate the level of disaster preparedness of the personnel in Gümüşhane. Quantitative research method was used in the study. This is a cross-sectional study. The data were obtained from the questionnaire applied to 105 people working in Gümüşhane 112. As a data collection tool, Fatih Karabıyık's questionnaire form which was developed in 2010 during his thesis study entitled“Planning and Risk Analysis in Health Disaster Management”was used. The data were analyzed in SPSS program. In statistical analysis, T-test, Frequency Analysis, One-Way Anova Test and Correlation Analysis were used. According to the data obtained from the survey, it was determined that the ratio of the health personnel who took disaster-related education participating in the study was high (56.2%), the rate of participating in a drill (36.2%) or the ratio of those working in a disaster (21.9%) was low. According to the results of the study, the disaster preparedness level of the personnel working in Gümüşhane 112 was found to be moderate (3.09). Adequate level of disaster training should be given to the personnel working in the institution. In case of a disaster, a more efficient disaster plan should be prepared. More importance should be given to triage studies in the institution. The institution should be able to cooperate with other institutions to ensure better coordination in case of disaster. The institution should give more importance to triage studies. In case of a disaster, work should be carried out in a team approach.