Endüstriyel robot kullanımının işsizlik ve istihdam üzerindeki etkisi: Manisa örneği
The effect of industrial robot use on unemployment and employment: Example of Manisa
- Tez No: 550466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH ÖZÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Devrim, Ekonomi, Robot, İşsizlik, İstihdam, Yapay Zeka, Akıllı Fabrikalar, Siber-Fiziksel Sistemler, Industry 4.0, Revolution, Economy, Robot, Unemployment, Employment, Artificial intelligence, Smart Factories, Cyber-Physical Systems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Üçüncü endüstri devriminde ilk örneklerini gördüğümüz robotik teknolojilerinin endüstriye entegre edilmesinden bu yana teknolojinin işsizliğe yol açma tartışmaları bambaşka bir boyut kazanmıştır. Üretimin giderek robotlaşmasıyla birlikte, işsizliğin sürekli olarak artacağı tartışmaları gündeme gelmiştir. Özellikle 2011 yılında ortaya atılan Endüstri 4.0'ın getirdiği“otonom robotlar”ve“akıllı fabrikalar”kavramları, tartışmaların giderek büyümesine neden olmuştur. Bu çalışmanın amacı, istihdam ve işsizlik kavramlarını açıklayarak, endüstriyel robot kullanımının etkilerini bu kavramlar üzerindeki etkisini belirlemektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde istihdam ve işsizlik kavramları analiz edilmiş ve sınırları belirlenmiştir. İkinci bölümde, endüstriyel robot kavramı açıklanmış, endüstri devrimleri çerçevesinde ortaya çıkışı ve gelişimi gösterilmiştir. Ayrıca, endüstriyel robotlar ile işgücü piyasalarının durumlarına bakılmış ve emek kavramının değişim süreci incelenmiştir. Son bölümde ise, Manisa Organize Sanayisinde yer alan, Endüstri 4.0 standartlarında bir altyapı ile kurulmuş, Vestel Kurutma Makinesi Fabrikasını merkez alan bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada kullanılan yöntem“örnek olay araştırması”veya“örnek olay yöntemi”dir. Çalışmaya konu olan fabrikada, yeterli yetkinliklere sahip katılımcılarla mülakat şeklinde görüşülmüş,“neden”ve“niçin”sorularına cevap aranarak ayrıntılı ve derinlemesine bir araştırma yapılmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, endüstriyel robot kullanımının hem işsizlik yaratma etkisi hem de istihdam yaratma potansiyeli keşfedilmiş, ortaya çıkan işsizliğin kalıcı bir işsizlik olmadığı tespit edilmiştir. Endüstriyel robot kullanımının ekonomide görülecek işsizlik için tek neden olamayacağı, işsizliğin önlenmesi ve istihdamın sağlanması için makroekonomik değişkenlerinde incelenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Ayrıca Endüstri 4.0 çerçevesinde değerlendirildiğinde, bir süreç olarak ele alınan ve doğru planlanan bir dönüşümün yapıcı sistemler ortaya çıkaracağı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the integration of robotic technologies, which we saw in the third industrial revolution, into the industry, the controversy of technology leading to unemployment has gained a different dimension. As the production has become increasingly robotic, the debate on the continuous increase in unemployment has come to the fore. Especially the concepts of autonomous robots and smart factories brought about by Industry 4.0, which was put forward in 2011, caused the discussions to grow. The aim of this study is to explain the effects of industrial robot use on these concepts by explaining the concepts of employment and unemployment. The study consists of three parts. In the first part, the concepts of employment and unemployment were analyzed and their boundaries were determined. In the second chapter, the concept of an industrial robot is explained and the emergence and development of industrial robotics are shown. In addition, the status of industrial robots and labor markets were examined and the process of change of labor concept was examined. In the last part, a research was conducted in the Manisa Organized Industry, based on Industry 4.0 standards and a research center was made at the center of the Vestel Dryer Plant. The method used in the research is the case study or case study method. In the factory subject to the study, interviewers were interviewed in the form of interviews with sufficient competencies and a detailed and in-depth investigation was attempted to answer the questions of why is that and why. As a result, both the unemployment-creating effect and the potential for job creation have been discovered by the use of industrial robots, and the resulting unemployment is not permanent unemployment. It has emerged that the use of industrial robots cannot be the only cause for unemployment to be seen in the economy and that macroeconomic variables should be examined in order to prevent unemployment and to ensure employment. In addition, when it is evaluated within the framework of Industry 4.0, it has been observed that a transformation which is considered as a process and correctly planned will produce constructive systems.