Hasat zamanının şevketibostan dikeninin (Scolymus hispanicus) kompozisyonuna, in Vitro gaz üretimine ve metan üretimine etkisi
Effect of harvesting time on chemical composition, in Vitro gas production and methane production of golden thistle (Scolymus hispanicus)
  1. Tez No: 550532
  2. Yazar: SÜLEYMAN GİRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KAMALAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şevketibostan, kimyasal kompozisyon, metabolik enerji, Scolymus hispanicus thistle, chemical composition, metabolisable energy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
HASAT ZAMANININ ŞEVKETİBOSTAN DİKENİNİN(Scolymus hispanicus) KOMPOZİSYONUNA, İN VİTRO GAZ ÜRETİMİNE VE METAN ÜRETİMİNE ETKİSİ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) SÜLEYMAN GİRAY ÖZET Bu çalışmanın amacı hasat zamanının Şevketibostan dikenin kompozisyonuna, gaz üretimine, metan üretimine, metabolik enerjisine ve organik madde sindirim derecesine etkisini belirlemektir. Hasat zamanı Şevketibostan dikenin kompozisyonuna, gaz üretimine, metan üretimine, metabolik enerjisine ve organik madde sindirim derecesini önemli derecede etkilemiştir. Şevketibostan dikenin kuru madde, ham kül, ham protein, ham yağ, NDF, ADF içerikleri %17.40 ile 31.03, %8.78 ile 11.91, % 6.80 ile 19.50, % 3.55 ile 5.33, % 48.58 ile 60.82 ve % 35.75 ile 48.64 arasında değişmiştir. Şevketibostan dikenin 24 saatlik fermentasyonu sonucu açığa çıkan gaz üretimi ve metan üretimi 37.99 ile 45.68 ml ve 4.98 ile 6.24 arasında değişmiştir. Şevketibostan dikeninin metabolik enerji içeriği ve organik madde sindirim derecesi hasat zamanına bağlı olarak 8.43 ile 10.5 MJ kg/KM ve %57.41 ile 71.98 arasında değişmiştir. Sonuç olarak, hasat zamanı Şevketibostan dikeninin besleme değeri üzerinde önemli bir faktördür. Hasat zamanının ilerlemesiyle birlikte Şevketibostan dikeninin besleme değeri özellikle ham protein içeriği, metabolik enerji ve organik madde sindirim derecesi düşmüştür. Şevketibostan dikeni uygun zamanda hasat edildiğinde ruminant hayvanların besin madde ihtiyacını karşılamak için önemli bir potansiyele sahip olduğu gözükmektedir. Bununla birlikte geniş bir uygulamaya geçilmeden in vivo besi denemeleri yapılarak hayvanlar üzerinde muhtemel etkilerin belirlenmesi gerekmektedir. İn vitro gaz sonuçlarına göre Şevketibostan dikeninin anti-metanojenik özelliğinden dolayı ruminantlardaenterik metan üretimini azaltmak için kullanım potansiyeli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF HARVESTING TIME ON CHEMICAL COMPOSITION, IN VITRO GAS PRODUCTION AND METHANE PRODUCTION OF GOLDEN THISTLE (Scolymus hıspanıcus) (M.Sc. THESIS) SÜLEYMAN GİRAY ABSTRACT The aim of the current experiment was to determine the effect of harvesting stage on the chemical composition, gas production, methane production, metabolisable energy and organic matter digestibility of Goldenthistle. Harvesting stage significantly affected the chemical composition, gas production, methane production, metabolisable energy and organic matter digestibility of Goldenthistle. Dry matter, crude ash, crude protein, ether extract, NDF and ADF contents of Goldenthistlehay ranged from 17.40 to 31.03%, 8.78 to 11.91 %, 6.80 to 19.50 %, 3.55 to 5.33 %, 48.58 to 60.82% and 35.75 to 48.64% respectively. Gas production and methane production of Goldenthistle at 24 ranged from 37.99 to 45.68 ml and 4.98 to 6.24 ml respectively. Metabolisable energy and organic matter digestibility of Goldenthistleranged from 8.43 to 10.5 MJ kg/KM and 57.41 to 71.98% respectively. As a conclusion, harvesting stage is an important factor on the nutritive value of Goldenthistlehay. Nutritive value especially crude protein, metabolisable energy and organic matter digestibility of Goldenthistlehay decreased with advancing maturity. It seems to be possible that Goldenthistlehas a potential to meet the requirement of ruminant animals. In addition, in vivo feeding experiments are required to determine possible effectof Goldenthistle on ruminant animal before large implication. Based on the in vitro gas production date, it was considered that Goldenthistlehas a potential to mitigate the enteric methane production