Gebe olan ve olmayan kadınların ağız ve diş sağlığına yönelik bilgi ve alışkanlıklarının karşılaştırılması ve ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kaliteleri
The comparison of knowledge and practices of pregnant and non-pregnant women about oral health and their oral health related quality of life
  1. Tez No: 550540
  2. Yazar: GÖZDE AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA DEMİRTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, ağız ve diş sağlığı, yaşam kalitesi, ebelik, Pregnancy, oral and dental health, quality of life, midwifery
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, gebe olan ve gebe olmayan kadınların ağız ve diş sağlığına yönelik bilgi ve alışkanlıklarını karşılaştırmak, gebelikte ortaya çıkabilecek ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemleri ortaya koymak ve ağz sağlığının yaşam kalitesi üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Çalışmaya Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne rutin gebelik takipleri ve doğum süreci için başvuran toplam 300 gebe ile Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne çeşitli sağlık sorunları ile başvuran ve gebe olmayan 300 kadın olmak üzere toplam 600 kişi dahil edilmiştir. Olgular sosyodemografik özelliklerinin yanı sıra medikal (özgeçmiş, soy geçmiş, cerrahi öykü, kullanılan ilaçlar vs) ve obstetrik açıdan da sorgulanmış, ağız ve diş sağlığı bilgi ve alışkanlıkları karşılaştırılmış ve ağız sağlığının yaşam kalitesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmaya katılan kadınlara bu çalışma için hazırlanan değerlendirme formu ile Ağız Sağlığı ile İlişkili Yaşam Kalitesi Anketi (Oral Health Related Quality of Life-United Kingdom /OHQoL-UK) uygulanmıştır. Çalışma sonucunda gruplar arasında yaş, vücut kitle indeksi, sosyodemografik özellikler, obstetrik öykü, anne sütü alma durumu, perinatal ağız diş sağlığına yönelik bilgi durumu, ağız diş sağlığına yönelik davranışlar, ağız sağlığı ile ilgili mevcut şikâyetler ve genel sağlık durumu ile ilgili algı açısından farklılık saptanmıştır (p0.05). Başta ebeler olmak üzere anne adayını gebelik sürecinin en başından itibaren izleme şansına sahip sağlık personelleri tarafından, takipler sırasında, gebelere ağız ve diş sağlığı ile bilgi verilmeli, ağız ve diş sağlığına yönelik değerlendirmenin ardından mevcut sorunların çözümü için uygun yönlendirme yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the knowledge and practices of pregnant and non-pregnant women about oral and dental health, to identify problems related to oral and dental health during pregnancy and to determine the effect of oral health on quality of life. The study included 300 pregnant women who applied to Van Education and Research Hospital for routine pregnancy follow-up and birth period and 300 non pregnant women who applied to the hospital with various health problems, In addition to sociodemographic characteristics, medication usage, medical, surgical and obstetrical history of the cases were recorded and oral and dental health information and practices were questioned and effects of oral health on quality of life were examined. The cases were administered a form prepared for this study and also the Oral Health Related Quality of Life Questionnaire-United Kingdom (OHQoL-UK). Groups were found to be different in terms of age, body mass index, sociodemographic characteristics, obstetric history, having been breastfed status, information about perinatal oral health, oral health practices, current complaints about oral health and perception of general health status (p0.05). Health care staff; especially the midwives; who have the chance to follow the pregnants from the beginning of pregnancy process should inform the pregnant about oral-dental health during the follow-ups, and appropriate guidance should be made for the solution of the current problems after evaluation for oral and dental health.