Karadeniz Bölgesi'ndeki sivriburun karagöz balığının (Diplodus puntazzo Walbaum, 1792) bazı biyolojik parametreleri
Some biological parameters of the sharpsnout seabream (Diplodus puntazzo Walbaum, 1792) in the Black Sea region
  1. Tez No: 550548
  2. Yazar: ÇAĞRI ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivriburun karagöz, Diplodus puntazzo, Üreme, Büyüme, Popülasyon parametreleri, Sharpsnout seabream, Diplodus puntazzo, Reproduction, Growth, Population parameters
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Sparidae familyasının bir üyesi olan sivriburun karagöz balığı (Diplodus puntazzo Walbaum, 1792) demersal bir balık türüdür. Bu araştırmada Güney Karadeniz Bölgesi (Sinop-Hopa arasında) kıyılarındaki sivriburun karagöz balığına ait temel popülasyon parametreleri (yaş, boy, eşey kompozisyonu, boy-ağırlık ilişkisi, yaş-boy ilişkisi, büyüme parametreleri, kondisyon faktörü, gonado somatik indeks, üreme özellikleri) belirlenmiştir. Çalışma Nisan 2017 - Mart 2019 tarihleri arasında 276 adet sivriburun karagöz balığı örneklenmiş, ortalama boy ve ağırlık sırasıyla 30.0 cm (15.3-45.4) ve 463.9 g (50.6-1186.5) olarak hesaplanmıştır. Erkek ve dişi oranı 1:1.32 olarak tespit edilmiştir (P>0.05). Balıkların yaş aralığı 0-9 olarak tespit edilmiştir. Tüm bireyler için von Bertalanffy büyüme parametreleri L∞= 45.1 cm, k= 0.2656 yıl-1 ve t0= -1.6587 olarak hesaplanmıştır. Boy- ağırlık ilişki denklemi W= 0.0399 L2.7212 olarak bulunmuştur. Toplam ölüm oranı (Z=0.560),doğal ölüm oranı (M=0.501), balıkçılık ölüm oranı (F= 0.059), büyüme performans indeksi(φ'= 2.73) ve kondisyon faktörü (K= 1.55) hesaplanmıştır. Üreme Ağustos-Kasım ayları içerisinde gerçekleşmesine rağmen dişi bireylerin GSI değerinin (6.83) Eylül ayında maksimuma ulaştığı tespit edilmiştir. Relative fekundite ortalama 14695.4 adet/1g (8305.0-22727.2) olarak hesaplanmıştır. Ortalama yumurta çapı ise 486.83 μm + 55.45 (Min: 243.30, Mak: 802.6) olarak belirlenmiştir. Bu çalışma, bu tür hakkında Karadeniz'de yapılmış ilk çalışma olması açısından çok önemlidir ve gelecekte yapılacak olan çalışmalara kaynak olacaktır.
Özet (Çeviri)
Sharpsnout seabream (Diplodus puntazzo Walbaum, 1792), which is a member of the Sparidae family, is the species of demersal fish. In this study, the population parameters (age, length, sex composition, length-weight relationship, age-length relationship, growth parameters, condition factor, gonado somatic index, reproductive) of the sharpsnout seabream in the southern Black Sea Region (between Sinop and Hopa) have been investigated. In the study carried out between April 2017 and March 2019, 276 sharpsnout seabream were sampled and the average length and weight were calculated as 30.0 cm (15.3-45.4) and 463.9 g (50.6-1186.5) respectively. Male and female ratio was determined as 1: 1.32 (P>0.05). Ages of fish varied between 0-9 years. The von Bertalanffy growth parameters were L∞ = 48.1 cm, k = 0.2656 year-1 and t0 = -1.6587 year for all individulals. The length-weight relationship was found as W= 0.0399 L2.7212 for all individulals. Total mortality rate (Z=0.560), natural mortality rate (M=0.501) and fishing mortality rate (F=0.059), growth performance index (φ'=2.73) and condition factor value (K=1.55) were calculated. Although the reproduction took place in August-November, it was found that the female individuals reached their maximum GSI value (6.83) in September. Mean relative fecundity was calculated as 14695.4 eggs / 1g (8305.0-22727.2). The mean egg diameter was calculated as 486.83 μm + 55.45 (Min: 243.30, Max: 802.6). This study is very important in terms of being the first study on this species in the Black Sea and will provide a source for future studies.