Hollywood sinemasında Türkiye'ye yönelik oryantalist bakışın sosyolojik analizi
Sociological analysis of the orientalist overview against Turkey in Hollywood cinema
  1. Tez No: 550577
  2. Yazar: SÜMEYYE SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hollywood Sineması, Oryantalizm, Öteki, İdeoloji, Türkiye, Hollywood Cinema, Orientalism, The Other, Ideology, Turkey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Oryantalizm, Batı toplumlarının düşünce sistemini meydana getiren bir tür ötekileştirme biçimidir. Doğunun az gelişmişliğine vurgu yapar. Sistematik bir düşünce üretmekle birlikte kurumsallaşmış yapılara da sahiptir. Batının kendi varlığını inşa etmek için, Batı dışı toplumları tanımladığı din, dil ve etnik temelli ötekileştirici bir söyleme sahiptir. Yedinci sanat dalı olarak kabul edilen sinema, bu söylemin kullanıldığı araçlardan biridir. Sinema, insanların dünyaya bakışını şekillendirmekte, izleyicilerin algılarını değiştirmekte ve düşünce mekanizmalarını etkilemektedir. Bu yönüyle Doğu toplumlarına karşı oryantalizmin kullandığı biz ve öteki algısını oluşturmada oldukça etkili bir sanat olarak kullanılmaktadır. Özellikle Hollywood sineması, oryantalist temsillerin aktarımında önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma, Hollywood sinemasının Türkiye ve Türklere yönelik ortaya koyduğu oryantalist bakış açısını inceleyerek, sosyoloji literatürüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda çalışmada, Gece Yarısı Ekspresi, Arabistanlı Lawrence, Dehşete Yolculuk, Takip-2 ve Hapishane Ateşi filmleri ele alınmıştır. Filmlerde sunulan oryantalist ideolojiler ortaya konulmaya çalışılmış ve Hollywood sinemasında oluşturulan hayali Doğu imgesi olarak Türkiye incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Orientalism is a kind of alienation forms that the Western Society's system of thought. It emphasizes the underdevelopment of Eastern. It also has an institutionalized structure with a systematic thought. To build the West's own existence, it has an ethicalbased, othering discourse that defines religion, language, and ethnicity as outlying societies. The cinema, accepted as the seventh art, is one of the tools by which this discourse is used. Cinema shapes people's view of the world, changing the perceptions of viewers and influencing their thinking mechanisms. It is also used as an effective art to create the perception of us and other that orientalism uses against Eastern societies. Especially Hollywood cinema plays an important role in the transfer of orientalist representations. This study aims to contribute to the sociology literature by examining the orientalist perspective of Turkey and Turks in Hollywood films taken in Turkey. In this context, the Taken-2 Istanbul, Midnight Express, Arabian Lawrence, Prison Heat and Passport to Terror that shot the films of Hollywood cinema, were discussed in study. Orientalist ideologies presented in the films have been tried to be put forward and Turkey has been examined as a fictional Eastern image created in Hollywood cinema.