Kanatlı at betimlemelerinin Türk resim sanatındaki masalsı izdüşümleri
The treatment of poultry in the Turkish painting
- Tez No: 550582
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA ELİRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Masalsı Anlatım, Kanatlı At, Düş, Türk Mitolojisi, Türk Kültürü, Türk Resim Sanatı, Fairy Tale, Winged Horse, Dream, Turkish Mythology, Turkish Culture, Turkish Painting Art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmamızda, düş gücünün özgür işleyişi ile ortaya çıkan masalsı anlatımlı resimlerde“Kanatlı At”betimlemesinin Türk Mitolojisinde, Türk kültür yaşantısı içerisindeki yerini belirtmek ve bu formun Türk resim sanatında masalsı anlatımı benimseyen ressamların eserlerinde kanatlı at formunu tespit etmeyi amaçlanmaktadır.“Kanatlı At”formunun Türk Mitolojisindeki yeri belirtilmiş ve uçan“Kanatlı At”imgesine sahip olan atlardan, Tulpar, Ejder Aygırı, Fers-i Azam, Burak gibi alt başlıklarla önemi vurgulanmıştır. Türk Kültür yaşantısı içerisinde atların yeri belirtilerek sıhhi özelliklerde olan atların varlığından bahsedilmiştir. Ayrıca Sıhhi özelliklerde uçan atlar ve kanatları olan atlar farklı kültürler içerisindeki mitolojik anlatılara da çalışmamızda yer verilmiştir. Masalsı anlatımı üslup olarak benimseyen ressamlardan olan Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Cihat Burak, Nuri Abaç, Erol Deneç, Can Göknil, Gültekin Serbest ve Mehmet Uygun'a ait eserlerde“Kanatlı At”formu saptanmıştır. Bu sanatçıların yaşadığı dönem içerisinde kültürel ve tarihsel bağlantıları tespit edilerek,“Kanatlı At”imgesinin nitelik ve nicelikçe değeri vurgulanmıştır. Bu eserler sanat eleştirisi yöntemi ile incelenmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the place of sanat Winged Horse belirt form in Turkish mythology in Turkish cultural life and to determine the shape of winged horse in the works of the painters who adopt the fairy tales in Turkish painting. The importance of the winged horse form in Turkish mythology and the importance of the horses with the image of flying winged horse as the subtitles such as Tulpar, Dragon Stallion, Fers-i-Azam and Burak are emphasized. The existence of horses in Turkish culture life and the presence of horses with sanitary characteristics were mentioned. In addition, horses with flying horses and wings in sanitary features were also included in the study of mythological narratives in different cultures. Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Cihat Burak, Nuri Abaç, Erol Deneç, Can Göknil, Gültekin Serbest and Mehmet Uygun were the painters who adopted the tales of fairy tales. The cultural and historical connections of these artists were determined and the quality and quantity of the ve Winged Horse 'image were emphasized. These works were examined and interpreted by art criticism methods.