Türk kültüründe at kavramı ve imgesine dayalı holografik canlandırma uygulaması
Holografic animation application based on horse consept and image in Turkish culture
- Tez No: 679672
- Danışmanlar: PROF. DR. N. ŞULE ATILGAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Türk kültüründe at, tulpar, animasyon, resimleme, hologram yansıtma, Acoustics, harmony, expressionism, gravure, op art, glazing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
At, kültürümüzde ve coğrafyamızda büyük öneme sahip bir canlıdır ve sadece bir hayvan olarak düşünmemek gerekmektedir. Efsane ve masallarda sahipleriyle birlikte anılan ünlü atlar bulunmaktadır. Bu varlıkların belirli güçleri olduğu konu edilmiştir. Masallarımızda konuşabilen, uçabilen, rehber olan ve kahramanlık gösteren atlar vardır. Söylence ve masallarda, Köroğlu'nun beyaz aygırı vardır ve bu aygırın sudan çıktığı ya da beyaz olana kadar hiç güneş görmeyen bir mağarada yetiştirildiği anlatılmaktadır. Battal Gazinin Aşkar adında atı vardır. Aşkar'ın da günlerce güneş görmeyen bir yerde bakıldığı söylenmektedir. Manas destanında da birçok atdan bahsedilmektedir. At, şaman törenlerinde de kullanılmaktadır. Gerek kurbanlık hayvan olarak Gök tanrıya sunulması gerek ise ruhları gökyüzüne taşıyan bir araç olarak sembolize edilmesi bakımından önemlidir. Türk kültüründe Gök Tanrı'nın sembollerinden biri olarak görülmektedir. Türk şaman inancında, şamanın at yardımıyla yeraltı dünyası ya da göğe geçebildiği inancı, atın ölümün de simgesi haline gelmesini sağlamıştır. Atlarla ilgili efsane, destan ve hikâyede; sahibinin yakın arkadaşı, savaşlarda zafer ortağı, kutsal yaratıkdır. At, Türk mitolojisinde kahramanın en değerli varlığı olarak; su elementinide sembolize etmiştir. Denizden nehirde yaşayan, sudan çıkan atları anlatan efsaneler bu sembolizimden kaynaklıdır. Farklı bir at tasviri ise; efsanevi gök kökenli kanatları betimlenmiş atlardır. Aynı grek mitolojisindeki gibi kanatlı olarak düşünülmüşlerdir. At'ın Türk kültüründe bu kadar yeri var iken ve efsanelere konu olmuşken; efsanelerden yola çıkarak bu imgeyi ortaya çıkarmak, kültürü tanıtmak günümüzdeki teknoloji ve programlar yardımıyla estetik değerleri gözeterek uygulamasının yapılması amaçlanmıştır. Dolayısıyla bu araştırmada kültürümüzde at imgesine dayalı çağdaş resimlemelerle animatik hologram uygulamasının izleyene etkilerinin incelenmesi ve tanıtım alanında kullanılması üzerine etkileşimli bir uygulama yapılması planlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Horse is a living being that has a great importance in our culture and geography, and it should not be considered merely as an animal. There are horses associated by their owners in myths and tales. It has been mentioned that these beings have certain powers. In our tales, there are horses that can fly, talk, be guide, and show heroism.In myths and tales, Köroğlu has a white stallion, and it is said that it either came out of water or it was raised in a cave that never caught the sun until it turned white. Battal Gazi has a horse called Aşkar. Aşkar is also said to have been raised in a place that never caught the sun for days. Many horses are mentioned in the epic of Manas, as well. The horse is used in shamanic ceremonies. It is symbolized both as a sacrificial animal to the Tengri, and as a vehicle that carries spirits to the sky. It is seen as one of the symbols of the Sky God in Turkish culture. In the Turkish shamanist belief, the belief that the shaman can go to the underworld or to the sky with the help of a horse has made the horse a symbol of death. In the myths, epics and stories about horses, it is the owner's close friend, the victory partner in the wars, and the sacred being. The horse also symbolized the water element as the most valuable asset of the hero in Turkish mythology.The legends about the horses that live in the river from the sea and that come out of the water originate from this symbolism. In a different horse depiction, horses are with legendary celestial wings. Like in the Greek mythology, they were thought of with wings. While the horse has such a place in Turkish culture and has been the subject of myths, it is aimed to reveal this image based on the myths, to introduce the culture and to apply it by considering aesthetic values with the help of today's technology and programs. Therefore, in this research, it was planned to make an interactive application on the effects of the animatic hologram application on the audience and its use in the field of advertising with contemporary illustrations based on horse images in our culture.