İbn Dureyd ve Kitâbu'l-Melâhin adlı eserinin Arap dilindeki yeri
Ibn Duraid and the importance of his work Kitab al-Malahin in the Arabic language
- Tez No: 550614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET VEHBİ DERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İbn Dureyd, Kitabu'l Melâhin, Arap dili, Tevriye, Lugaz, Melâhin, Ibn Dureyd, Kitabul Melahin, Arabic Language, Double Entendre, Lugaz, Melahin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İbn Dureyd (ö. 321/933), Abbasiler döneminde yaşamıştır. Bu dönem ilme, âlime saygı duyulan bir dönemdir. Bu dönemde birçok âlim yetişmiş, bu âlimler alanlarında önemli eserler bırakmıştır. İbn Dureyd, kıymetli âlimlerden ders alan, Arap diline önemli eserler bırakan ve birçok öğrenci yetiştiren bir Arap dili âlimi, edip ve şairdir. Arap dilinde önemli eserler bırakan İbn Dureyd'in“Kitabu'l-Melâhin”adlı eseri de tevriye, muamma (ta'miye) kinâye-ta'riz, lugavî lugaz (lugat bilmeceleri), kelimelerin garib ve nâdir mânalarının izahı ve hîle-i şer'iyye türleriyle ilgili kaleme alınmış bir eserdir. Eser genel olarak bilginin kalıcılığını sağlamak, zamanı değerlendirmek, muhatabın seviyesini tespit etmek ve alandaki etkinliği ortaya koymak gibi amaçlar için yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ibn Dureyd (died in 321/933) lived during Abbacies era. This is a period in which science and scientists were respected. During this period, lots of scholars were risen and they left significant works in their fields. Ibn Dureyd is an Arabic religious scholar, literary man and poet who made great works in Arabic language and grew many students. His book, Kitab-ul Melahin, is a study about double entendre, colloquials, ta'miye kinaye-ta'riz, dictionary riddles, the explanation of the strange and rare meanings of the words and hile-i şer'iyye. The book was written for the aim of providing a permanence of the knowledge, assess the period, determine the level and reveal the effectiveness of the interlocutor in the field.