Y kuşağının seyahat tercihlerine etki eden faktörler: Karşılaştırmalı amprik bir araştırma
Factors affecting the travel behavior of generation Y: An empirical comperative research
- Tez No: 550618
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Turizm, Y Kuşağı, Tüketici Davranışları, Seyahat Tarzı, Bilgi Alma İhtiyacı, Alternative Tourism, Y-generation, Consumer Behavior, Travel Style, Need for Information
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kuşaklar ve bu kuşakların birbirinden farklı özellikler taşıması anlayışından yola çıkılarak hazırlanan bu çalışma, Y kuşağı olarak tanımlanan ve literatürde 1980-1999 yılları arasında doğmuş olan üyelerinin diğer kuşaklardan farklı olan kırılma noktalarını ve Türkiye'de bulunan ve Y kuşağının seyahat tercihlerine araştırmayı konu edinir. Standartların dışında kendi tarzını oluşturmuş olan bu kuşağın, karakteristik özellikleri, meslekleri, beklentileri ve ilgi duydukları alanlar gibi birçok açıdan karşılaştırmalar yapılmış ve tüketim alışkanlıkları ve turizm ürün ya da hizmeti satın alırken ortaya koyduğu tutum ve davranışları araştırılmıştır. Bu parametrelerin araştırılması özellikle işletmelerin müşteri beklentilerini karşılamak için önem arz etmektedir. Ayrıca bu çalışma, ihtiyaç ve isteklerine göre müşterilerin hangi alternatif turizm türlerini tercih edeceğine ilişkin önerilerde bulunulurken, işletmelere de alternatif turizm türleri üzerine uygulanabilecek stratejiler hakkında tavsiyelerde bulunulmuştur. Araştırma sonucunda, Y kuşağının seyahat deneyimlerinde kullandığı her türlü bilgi kaynağı, seyahat tarzlarını belirlemesinde önemli birer etken olduğu anlaşılmaktadır. Birçok araştırma ile varlığı doğrulanmış olan bu çalışma, literatürde uyumlu sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Elde edilen sonuçlar ile işletmelere ve araştırmacılara çeşitli tavsiyelerde bulunularak araştırma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which is conducted on the basis of generations and their differences, discusses the differences of Y- generation, described as the generation of people born between 1980 and 1999 in literature, and the travel habits of Y-generation in Turkey. This generation, which has formed its own style apart from the standards, has been compared in many respects such as characteristics, occupations, expectations and areas of interest, and their consumption habits, and behaviors when purchasing products or services for tourism have been investigated. Investigating these parameters is especially significant in meeting the customer expectations of the enterprises. In addition, suggestions are given to the enterprises about the alternative tourism types and the strategies that can be applied on alternative tourism types. As a result of the research, it is understood that all kinds of information used by Y generation in travel experiences are significant factors in determining travel styles. This study, which has been confirmed with many researches, has results consistent with the literature. With the results obtained, the research has been completed with various recommendations to enterprises and researchers.