Kadınların özel durumlarında yapmaktan muaf tutuldukları ibadetlerle ilgili rivayetlerin tahric ve tahlili
  1. Tez No: 550623
  2. Yazar: RAMAZAN ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN DOĞANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tahric, Tahlil, Hayız, Sünnet, Nifâs, Hadis, Şia, İsnad, İsnad şeması, Tahric, Analysis, Hayal, Sunnah, Nifas, Hadith, Shia, Isnat, Isnat diagram
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
“Kadınların Özel Durumlarında Muaf Tutuldukları İbadetlerle İlgili Rivayetlerin Tahric ve Tahlili”adlı çalışmamızda, öncelikle konuyla ilgili rivayetler Kütübü't-Tis'a denilen sağlam hadis kaynaklardan detaylı olarak tahric ve tahlil edilmiştir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde; tezin konusu, önemi, amacı ve kaynakları hakkında bilgiler yer almaktadır. Birinci bölümde; Kadınların özel halleri olan hayız, nifâs ve istihâzenin tanımı; Yahudilerin, Hıristiyanların ve cahiliye dönemi Arapların kadınların özel hallerine bakışları; genel olarak İslâm'ın kadınların özel hallerine yaklaşımı, bunlarla ilgili rivayetler ve Şiî hadis kaynaklarında kadınların özel hallerinde muaf tutuldukları ibadetlerle ilgili rivayetler incelendi. Konularla ilgili hadisleri aktarırken gerekli görülen yerde hadislerin şerhi de izah edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ise; Kadınların özel hallerinde muaf tutuldukları ibadetlerle ilgili rivayetlerin genel değerlendirilmesi yapılarak her konu ile ilgili birer isnad şemalarına yer verilmiş olup, rivayetlerin sened açısından değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our work titled Tahric and Evacuation of the Rituals of Worship Exempted in Special Situations of Women", firstly narrations about the subject have been thoroughly analyzed and analyzed from the robust hadith sources called Kutub-i Tis'a. Our work consists of three parts. In the introduction section; the subject of the thesis, its importance, its purpose and its sources. In the first chapter; Definition of the special status of women and nifas; The Jews, Christians and the Irish-Arabs look at special cases of women; in general, the Islamic approach to the special cases of women, narrations about them, and narratives about the worship that they were exempted in special cases of women in the Shiite hadith sources. While transferring the hadiths about the subjects, it was tried to explain the commentary of the hadiths where it was deemed necessary. In the second part; The rituals related to worship which women were exempted in special occasions were evaluated and the attribution schemes were given. The narrations were evaluated from the point of view of the notes and the evaluation of these narrations from the point of view of text criticism were discussed.