Zührü'l-Ârîfîn fî Yevmi'd-din (İnceleme-metin)
Thukher Alearifin fi Yawm Alddin (Analysis-text)
- Tez No: 550663
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Ẕüḫrü'l-Ârifîn fî Yevmi'd-dîn, Muslihü'd-dîn Mustafa El-Ârifî, Hadis, Râvî, Klasik Osmanlı Türkçesine Geçiş Dönemi, Ẕüḫrü'l-Ârifîn fî Yevmi'd-dîn, Muslihü'd-dîn Mustafa El-Ârifî, Hadith (Hadis), Teller (Râvî), Transition Period To Classical Ottoman Turkish
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 657
Özet
Bu tez çalışmasına Ẕüḫrü'l-Ârifîn fî Yevmi'd-dîn'in müellifi, konusu, yazılış tarihi ve nüshaları hakkında bilgilerin yer aldığı“Giriş”ile başlanmış, daha sonra çalışmanın asıl bölümlerine geçilmiştir.“İnceleme”de eserin yazım özellikleri tespit edilmiş; ses bilgisi ve şekil bilgisi özellikleri de anlam, işlev ve yapılarına dikkat edilerek incelenmiştir.“Metin”de de Ẕüḫrü'l-Ârifîn fî Yevmi'd-dîn'in iki nüshasından yola çıkarak tenkitli metin oluşturulmuştur. Metne her iki nüshada farklı şekilde düzenlenmiş fihristler de eklenmiştir. Yazı çevrimi sırasında yanlış yazıldığı düşünülen kelimelerin düzeltilmiş şekilleri metin kısmına yazılmış, eserdeki yazılış şekilleri de dipnotlarda belirtilmiştir. Arapça (hadisler ve âyetler) kısımlarda yazı çevirimi yapılmamış, alıntılar Arap harfleriyle orijinaline sadık kalınarak yazılmıştır.“Sonuç”ta çalışmada elde edilen bulgular yer almaktadır. Çalışmanın sonuna, faydalanılan kaynaklardan oluşan bir bibliyografya eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Information is given about the outhor of Ẕüḫrü'l-Ârifîn fî Yevmi'd-dîn, its topic, its writing date and its copies in the introduction part of this thesis after that entered to the original parts of this thesis. In the examination, the masterpiece's spelling features have been determined. Phonology and morphology features have been examined too in this section with attention to the meanings, functions and structures. In the text, the text with punctuation was made depending on both copies of Ẕüḫrü'lÂrifîn fî Yevmi'd-dîn. To the text, we added indexes that's arranged in a different way in the both copies. The words with the corrected shape that is thought written in a wrong way, are written in the text part; these words' spelling in the work are specified in the footnotes. The transcription of Arabic parts (Hadiths and Ayats) were not given, the quotations are written with its Arabic letters just like its original shapes. The results that obtained during the study, have been evaluated in the conclusing. The bibliography which consists from the used resources are given in the end of the study.