Düşey yukarı doğru batık veya yarı batık sıvı jetler
  1. Tez No: 55070
  2. Yazar: MUSA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEVZAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jet, enerji kaybı, yüzey dalgası, jet yüksekliği, jet salınımı
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
DÜŞEY YUKARI DO?RU BATIK VEYA YARI BATIK SIVI JETLER (Yüksek Lisans Tezi ) Musa CICEK GAZÎ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ŞUBAT 1996 ÖZ Bu çalışmada savı dolu haznelere açılan batık veya kısmen batık düşey yukarı doğru sıvı jetlerin haznedeki sıvı yüzeyine göre havadaki yükselme miktarı, batık jet kısmı boyunca oluşan toplam enerji kaybı ve jetin dengesi (sal mimi) deneysel yöntemle araştırılmıştır. Deneylerde hazne olarak iç çapı 1. 5 m ve yüksekliği 2.4 m olan çelik bir silindir tank. 3 m boyunda 1.5 m genişliğinde ve 1.5 m deri liginde betonarme bir havuz, ve jet üretimi için çeşitli çapta çelik borular kullanıldı. Deneysel neticeler göstermiştir ki jetin yükseliş miktarı, hazne sıvısı içerisinde kalan jet uzunluğu boyunca oluşan toplam enerji kaybı, jetin sal mimi (dengesi) ve hazne yüzeyinde oluşan dalga yüksekliği. jete ait Froude sayısına, jetin çapma ve batıklık miktarına kuvvetli derecede bağlıdır. Deney neticelerine göre jet batıklıgı jet çıkış çapının 50 katı veya daha fazla olduğunda jet boyunca kırılan enerji miktarı jet bataklığından bağımsız olmakta ve jet nedeniyle hazne yüzeyinde oluşan dalga yüksekliğinin en büyük degeride jet Froude sayısının 2-4 arasındaki değerlerine rastlamaktadır. Bilim kodu : 6240201
Özet (Çeviri)
VERTICAL UPWARD SUBMERGED OR PARTIALLY SUBMERGED FLUID JETS (M.Sc. Thesis) Musa CÎCEK GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY FEBRUARY 1996 ABSTRACT In this study the maximum rise of upward submerged or partially submerged fluid jets with respect to reservoir surface, energy loss over the length of the submerged portion of the jet and oscillation of the jet were experimentally investigated. In experiments; a cylindrical tank having diameter of 150 cm and height of 240 cm and a concrete pool having the width of 150 cm, depth of 150 cm and length of 300 cm were used as reservoirs. Steel pipes with various diameters were utilized to produce jets. It is found that the height of the jet in air, energy loss, stability of the jet and wave height at the reservoir surface highly depend on the jet's Froude number, diameter and submergence of the jet. According to the experimental results, when the jet's sumergence is 50 or more times larger than the initial diameter of the jet the total energy loss if the jet becomes independent of jet's submergence and the maximum height of the surface wave caused by the jet occurs when the range of jet's Froude number is 2-4 T Science code : 6240201 Key words : Jet, energy loss, surface wave, jet height, oscillation of the jet Page : 71 Adviser : Assoc. Prof Dr. Nevzat YILDIRIM IV