Özel spor merkezlerinde hizmet alan bireyleri rekreasyonel egzersize güdüleyen faktörler
Factors that motivate individuals to recreational exercise in privatesports centers
- Tez No: 550748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Turizm, Education and Training, Sports, Tourism
- Anahtar Kelimeler: spor, spor merkezi, rekreasyon, rekreasyonel egzersiz, sports, sports center, recreation, recreational exercise
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı özel spor merkezlerinde rekreasyonel egzersize katılan bireyleri bu faaliyetlere güdüleyen faktörleri belirleyerek, bu nedenleri bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırmada, betimsel taramaya (survey) yönelik bir yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Konya ilinde rekreasyonel egzersiz hizmeti veren 3 farklı özel spor merkezinde egzersiz yapan ve tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen, 343 erkek ve 124 kadın olmak üzere toplam 467 gönüllü kişi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Rogers ve Morris (2003) tarafından geliştirilen ve Gürbüz, Aşçı ve Çelebi (2006) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ''Rekreasyonel Egzersiz Güdülenme Ölçeği (Recreational Exercise Motivation Measure, REMM)'' ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, ikili karşılaştırmalar için T testi ve çoklu karşılaştırmalar için One-Way Anova Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi için α=0.05 seçilmiştir. Özel spor merkezlerinde hizmet alan 50 yaş ve üzeri bireylerin diğer yaş gruplarındaki bireylere göre rekreasyonel egzersize güdüleyen durumlarının daha az olduğu saptanmıştır. Özel spor merkezlerinde hizmet alan erkeklerin kadınlara göre rekreasyonel egzersize güdüleyen durumlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Özel spor merkezlerinde hizmet alan bekarları evli olanlara göre rekreasyonel egzersize güdüleyen durumlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Özel spor merkezlerinde hizmet alan akademik personel ile esnaf mesleğine ait bireylerin işçilere göre sağlık ve vücut ve dış görünüm alt boyutlarının özelliklerinin, esnaf mesleğine ait olanların işçilere göre beceri gelişimi durumlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Özel spor merkezlerinde hizmet alan Üniversite/Yüksekokul mezunu bireyler diğer eğitim düzeylerine sahip bireylere göre tüm alt boyut ortalamaları daha yüksek olduğu saptanmıştır. Özel spor merkezlerinde hizmet alan bireylerin diğer spor tesislerine göre rekabet ve sosyal ve eğlence gelişimi alt boyut ortalamaları daha yüksek olduğu saptanmıştır. Özel spor merkezlerinde hizmet alan bireylerin, genel olarak 18-24 ay ve 24 ay ve üzeri kategorilerinin diğer kategorilere göre daha yüksek ortalamaya sahip olduğu saptanmıştır. Özel spor merkezlerinde hizmet alan 4 gün ve fazlası kategorisinde ki bireylerin diğer kategorilerde yer alan bireylere göre daha yüksek ortalamaya sahip olduğu saptanmıştır. Özel spor merkezlerinde hizmet alan bireylerin, Vücut ve Dış Görünüm ve Sosyal ve Eğlence alt boyutlarının günlük sıklık değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Özel spor merkezlerinde hizmet alan bireylerin, normal kategorisini tercih eden bireylerin diğer kategorileri tercih eden bireylere göre daha düşük ortalamaya sahip olduğu saptanmıştır. Özel spor merkezlerinde hizmet alan bazen kategorisini tercih eden bireylerin diğer kategorileri tercih eden bireylere göre daha düşük ortalamaya sahip olduğu saptanmıştır. Özel spor merkezlerinde hizmet alan, kültürel ve sanatsal etkinlere katılan bireylerin genel olarak diğer kategorilere katılanlara göre daha yüksek ortalamaya sahip olduğu saptanmıştır. Özel spor merkezlerinde hizmet alan, arkadaş grubu ile boş zamanını geçiren bireylerin diğer kategorileri tercih eden bireylere göre daha yüksek ortalamaya sahip olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlara göre, arkadaş grubu ile boş zamanını geçiren bireylerin, rekreasyonel egzersiz güdülenme durumları yüksek olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the factors that motivate the individuals participating in recreational exercise in private sports centers and to determine whether these factors differ according to some variables. In the research, a method for descriptive screening (survey) is used. The sample of the study consisted of 467 volunteer people (343 male and 124 female) who are selected by random sampling method and who exercise in three different private sports centers which offer recreational exercise in Konya province. As a data collection tool“Recreational Exercise Motivation Measure”(REMM), which was developed by Rogers and Morris (2003) and adapted into Turkish by Gürbüz, Aşçı and Çelebi (2006) and“Personal Information Form”, which was developed by the researcher, are used. In the analysis of the data, T-test for binary comparisons and One-Way Anova Variance Analysis are used for multiple comparisons. For the level of significance in the study, α = 0.05 is selected. It has been found that individuals aged 50 years and over who receive service in private sports centers have less motivation for recreational exercise than individuals in other age groups.It is found that men who receive service in private sports centers have higher motivation for recreational exercise than women. It has been found that the singles who receive service in private sports centers have higher motivation for recreational exercise than those who are married. It is determined that the academic staff who receive service in private sports centers and the individuals belonging to the tradesman profession have higher characteristics of health and body and outer appearance sub-dimensions than workers and those who are belonged to the tradesman profession have higher skills development than the workers. Individuals with university / college degrees who receive service in private sports centers have a higher average of all sub-dimensions compared to individuals with other educational levels.It is determined that the individuals who receive service in private sports centers are higher in the competition and social and entertainment development sub-dimension averages compared to other sports facilities. It is found that of the individuals who receive service in private sports centers, generally 18-24 months and 24 months and more categories have a higher average compared to other categories.It is found that individuals who receive service in private sports centers in the category of 4 days and more have a higher average than individuals in other categories.It is determined that the sub-dimensions of Body and Exterior and Social and Entertainment sub-dimensions of individuals receiving services in private sports centers show a significant difference according to the daily frequency variable. It is determined that of the individuals who receive service in private sports centers the ones who prefer the normal category have a lower average than those who prefer other categories. It is found that individuals who prefer sometimes category in private sports centers have a lower average than those who prefer other categories. It is found that individuals who take part in cultural and artistic activities in private sports centers generally have a higher average than those participating in other categories. It has been found that individuals who receive service in private sports centers and who spend their leisure time with their friends group have a higher average than those who prefer other categories. According to these results, it can be said that the individuals who spend their free time with their friends group have high motivation for recreational exercise.