Neoliberalizm-sosyal devlet tartışmaları ekseninde Türkiye'de sağlıkta dönüşüm politikaları
Alternative policies in health on the framework of neoliberalism-welfare state discussions in Turkey
  1. Tez No: 550755
  2. Yazar: TAHİR TARHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNANÇ ÖZEKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Health Care Management, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Neoliberalism, Health Transformation Program, USA and Britain Health Policies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de 2003 yılında 59. Hükümet döneminde başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programının (SDP) sosyal-refah devleti politikalarından neoliberal politikalara geçiş olup olmadığı tespit edilmeye çalışılacaktır. Neoliberal uygulamalar tüm dünyada aynı şekilde bir süreç izlememekte ve farklı ülkeler farklı dinamiklerle bu dönüşümleri şekillendirmeye çalışılmaktadır. Bu kapsamda öncelikle sosyal devlet kavramına açıklama getirildikten sonra sosyal devlet anlayışının, zaman içinde oluşan beklentilere cevap verememesi sonucu ortaya çıkan farklı ideolojik yapılanma girişimleri açıklanmış ve 1970'den sonraki neoliberal devlet düzeninin nasıl hakim öge haline geldiğinden bahsedilmiştir. Sonrasında neoliberal politikaların kurucusu olarak görülen ABD ve İngiltere'de ki bu dönüşümlerin hangi dinamikler çerçevesinde gerçekleştirildiği sağlık alanında uygulanan politikalar ekseninde açıklanmıştır. Daha sonra Türkiye'de Cumhuriyet döneminden günümüze kadar ki sağlık politikalarından bahsedilmiştir. Son olarak da Türkiye'de 2002 yılı sonrasında Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde uygulamaya başlanan yeni sistemin bileşenleri ABD ve İngiltere'nin uygulamaya koydukları sistemlerle karşılaştırılmıştır. Anahtar Kavramlar: Neoliberalizm, Sağlıkta Dönüşüm Programı, ABD ve İngiltere Sağlık Politikaları
Özet (Çeviri)
In this thesis, in The Health Transformation Program (HTP) of Turkey which was began in 2003 (59th government) is presented whether or not is a transition from the social welfare state to the neo-liberal politics. Neoliberal practices do not have the same process anywhere, and different countries try to shape these transformations with different dynamics. In this context, firstly, the concept of the social state is explained then different ideological restructuring initiatives emerged after the failure of the welfare state to respond to the anticipations formed in time is clarified, and how the neoliberal state has become the dominant element after 1970 is mentioned. In the aftermath, the dynamics of these transformations in the USA and the Britain, which are seen as the founders of neo-liberal policies, in the context of policies applied in the health sector are explained. Later, health policies implemented until from beginning of republican period to present day are mentioned in Turkey. Finally, the components of new system which was initiated in the framework of the Health Transformation Program of Turkey after 2002 are compared with the policies put into practice by the USA and the Britain.