Ebû'l-Muîn en-Nesefî'nin imâmet anlayışı ve ilk dönem siyâsî olaylara bakışı
Abu'l Muin al-Nasafi's view of immigration and first period political aspects
  1. Tez No: 550787
  2. Yazar: HİKMET ÇAMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SERDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nesefî, İmâmet, Hilâfet, Sahabe, Ehl-i Sünnet, Nasafi, İmama, Caliphate, Companions, Ehl-i Sunna
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırladığımız bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde toplumun siyasî liderliğini ifade eden, aynı zamanda Müslümanların siyaset tarihini oluşturmuş olan imâmet ve hilâfet konusu incelenmiştir. İnsanlık, varoluşundan beri içinde bulunduğu toplumun sorunlarından bağımsız olmamıştır. Siyasal alanda yaşanan sorunlar toplumların zihinlerini meşgul etmiş ve onları bu sorunlara çözüm önerileri bulmaya sevk etmiştir. Kur'an veya sünnette yönetim sorununu düzenleyen açık bir kural olmayışı her mezhep ve düşünce ekolünün konuya ilişkin farklı yorumlar ve çözümler üretmesine zemin hazırlamıştır. Birçok mezhebin önemle üzerinde durduğu imâmet konusu ile ilgili çalışmalar çoğunlukla Şîa ve Ehl-i Sünnet eksenli yürütülmüştür. Eserlerinde Sünnî düşüncenin imâmet/hilâfet algısını ortaya koyan Nesefî, farklı düşünce ekollerine ve özellikle Şiîlik düşüncesine de temas etmiş bir düşünürdür. Yaşadığı dönem ve sonrasında özellikle Sünnî düşünce üzerinde etkileri görülen Nesefî'nin görüşlerini bilmek, bugünkü Sünnî düşüncenin hilâfet ve siyâset düşüncesini anlamak bakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study that we prepared as master thesis consists of two parts. In the first part, the subject of imamate which expresses the political leadership of the society and also formed the history of politics and philosophies of Muslims has been examined. Humanity has not been independent of the problems of society it has been in since its existence. Problems in the political arena also have occupied the minds of the societies and led them to find solutions to these problems. The fact that there is no clear rule governing the question of governance in the Qur'an or circumcision paves the way for every denominational and thought school to produce different solutions for the subject. The subject of İmamate, which many sects have emphasized, has been carried out mostly in the axis of Shia and Ahl al-Sunnah. Nasafi, who reveals the perception of the imamate/caliphate of the Sunni thought in his works, is a thinker who has come into contact with different schools of thought, and especially with the thought of Shiism. Knowing the views of Nasafi, especially those influenced on Sunni thought during and after his time, is important to understand the philosophy of the Qur'an and politics of the present Sunni thought.