Koroner arter hastalığı tanısı olan ve olmayan tip 2 diyabetli bireylerin diyabet özbakım davranışlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of the factors affecting diabetes self-care behaviors of the patients with TYPE 2 diabetics with and without diagnosi̇s of coronary artery disease
- Tez No: 550833
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KÜÇÜKGÜÇLÜ, DOÇ. DR. SEVGİ KIZILCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: diyabet, koroner arter, özbakım, diabetes, coronary artery, self-care
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Koroner arter hastalığı tanısı olan ve olmayan tip 2 diyabetli bireylerin diyabet özbakım davranışlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırmanın örneklem grubunu İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde yatan koroner arter hastalığı tanısı konmuş ve tip 2 diyabeti olan 185 hasta ve İzmir Sağlık Bakanlığı Karabağlar 17 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 250 Tip 2 Diyabet hastası oluşturmuştur. Araştırma verileri Ocak- Nisan 2015 tarihleri süresinde toplanmıştır. Veri toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen Diyabetli Bireyi Tanılama Formu ve Diyabet Özbakım Aktiviteleri Anketi (DÖBA) kullanılmıştır. İstatistiksel analizler sayı, yüzde, T-Testi, One Way Anova, Kruskal Wallis Testi, Mann Whitney U Testi kullanılarak yapılmıştır. Bulgular:Yapılan çalışma sonucunda koroner arter hastalığı tanısı olan ile olmayan bireylerin diyabet ve özbakım puanları arasında istatistiksel olarak herhangi bir anlamlı fark bulunmamıştır. Koroner arter hastalığı tanısı olanlara baktığımızda diyabet ve diyabet özbakım puanlarını etkileyen faktörler BKİ, eğitim durumu, diyabet tedavi şekli ve diyabet eğitim sayısının olduğu görülmektedir. Koroner arter hastalığı tanısı olmayanları ise etkileyen faktörler cinsiyet, BKİ, eğitim durumu, yaşadığı kişi, diyabet tedavi şekli ve diyabet eğitim sayısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonuç: Araştırmanın sonucunda; koroner arter hastalığı tanısı olan ve olmayan tip 2 diyabetli bireylerin yeterli diyabet özbakım davranışları göstermedikleri görülmüştür. Tip 2 diyabeti olan tüm bireylere diyabet özbakım davranışlarının kazandırılması, bunun için de diyabet eğitiminlerinin sürekliliğinin sağlanması önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the diabetes self-care behaviors and related factors of type 2 diabetes patients with and without diagnosis of Coronary Artery Disease. Method: The sample group consisted of 185 patients with diagnosis of type 2 diabetes who were hospitalized in Cardiology Clinic of Izmir DokuzEylul University Research and Practice Hospital and 250 Type 2 Diabetes patients who applied to Izmir Family Health Center, Karabaglar No 17. Research data were collected from January to April 2015. To collect data, the Diabetic Individual Diagnosis Form and Diabetes Self-Care Activities Questionnaire developed by the researcher were used. Statistical analyses were performed using number, percentage, T-Test, Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis Test and One WayAnova. Results:According to data analysis, no statistically significant difference was found between diabetes and self-care scores between patients with and without diagnosis of Coronary Artery Disease. When we analyze people with diagnosis of Coronary Artery Disease, factors affecting diabetes and self-care scores are BMI, educational status, type of diabetes treatment, and diabetes education level. The factors affecting patients without diagnosis of Coronary Artery Disease are gender, BMI, educational status, the persons she/he lives, the type of diabetes treatment and diabetes education level. Conclusion: As a result of the study; It has been observed that individuals with type 2 diabetes with and without diagnosis of Coronary Artery Disease do not have adequate diabetes self-care behaviors. It is recommended to provide diabetes self-care behaviors to all individuals with type 2 diabetes and to ensure the continuity of diabetes education.