Türkiye sinemasının üretken bir senaryo yazarı olarak Macit Koper'in biyografisi ve senaryolarının incelenmesi
A biography of Macit Koper as a productive script writer in Turkish cinema and research of his scripts
  1. Tez No: 550846
  2. Yazar: OKAN AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KIREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Senaryo, Senaryo Yazarlığı, Macit Koper, Film İncelemeleri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Senaryo bir filmin en temel unsurlarından biridir. Senaryo üretimi de filmin ilk aşamasında ortaya çıkan senaristlerle birlikte ilerleyen süreçtir. Senaryo üretimine 1983 yılından başlayarak 2008 yılına değin 24 film senaryosu ile katkı sunan Macit Koper, bu senaryolarını 1980, 1990, 2000 olmak üzere üç farklı dönemde üretmiştir. Senarist Macit Koper'in bu üç farklı dönemde yoğun bir deneyimi olmuştur. 1983 yılından başlayarak 2008 yılına değin üç farklı dönemde senaryolarını üreten Koper, Atıf Yılmaz, İrfan Tözüm, Ömer Kavur gibi dönemin en üretken ve en önemli yönetmenleriyle çalışmıştır.Tiyatrocu, oyuncu, senarist Macit Koper'in bu üç farklı dönemde ürettiği senaryolarını dramatik öğeleri içerikleri açısından tartışırken, aynı zamanda senaryoların üretildiği döneme dair taşıdığı ipuçlarını göstermek amaçlanmıştır. Macit Koper'in deneyimlerinin de yer aldığı bu tezde dönemle ilgili sorular sorularak senaristin film-yapım sürecinde katkıları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu tez senaristin biyografisinin yanında temel olarak ürettiği film senaryolarını tartışmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Scenario is one of the most fundamental things in a movie. Creating a script progresses in the first phase of movie-making with scriptwriters. Macit Koper, who contributed in 24 movie scripts starting from 1983 until 2008, has written these scripts in 1980, 1990, 2000 in different eras. He has earned a lot of experience in these times. Koper, who has written the scripts in 3 different eras from 1983 to 2008, has worked with names such as Atıf Yılmaz, İrfan Tözüm and Ömer Kavur who have been pne of he most produvtive and important scriptwriters of their time. As we discuss scenarist, theater player and actor Macit Koper's scripts by their dramatic factors, at the same time it's aimed to show the contribution of the scriptwriter in the movie-making process by asking questions about the era. It is aimed to discuss the scriptwriter's scripts together with his biography. kEYWORDS: Scenario, Scriptwritting, Macit Koper, Movie Resarch