Türkiye sinemasının geçiş döneminde bir yönetmen: Biket İlhan
A director in the transition period of turkish cinema: Biket İlhan
  1. Tez No: 698505
  2. Yazar: YEŞİM ULUÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİME HÜLYA UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Film Endüstrisi, Toplumsal Cinsiyet, Kadın Temsili, Biket İlhan, Feminism, Film Industry, Gender, Woman Representation, Biket İlhan
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk sinemasında yönetmen ve kadın olma durumuna eleştirel bir duruş ve bakış açısı sağlamaktır. Monografik (örnek olay) yöntemini temel alan çalışma Biket İlhan'ın sinemasına, hayatı ve deneyimlerine odaklanmaktadır. Araştırmanın tarihsel arka planını oluşturma amacıyla, sinemanın ilk dönemlerinde, kadınların varlığı (ve çoğunlukla görünmez olan) emeği ele alınmıştır. Ardından, kadınların ve kadınların sinemasının sanatsal yönelimini kavrama açısından, araştırmanın kuramsal dayanağını oluşturan Auteur Kuram ve Feminist Film Kuramı ele alınmıştır. Bir örnek olay olarak Biket İlhan sinemasına odaklanılmadan önce 1950'lerdeki ilk filmlerden günümüze yönetmen kadınların varlık ve filmlerine dair bir genel değerlendirme yapılmıştır. Tez çalışmasının son kısmındaysa farklı bir sinema olan Biket İlhan sineması ile, film yapmayı, özellikle de bizim“geçiş yılları”olarak adlandırdığımız (sinemanın kriz yılları olarak da bilinen 1990'lar) zor dönemlerde de sürdüren ve günümüzde de üreten yönetmenin özel ve meslek hayatı çözümlenmiştir. İlhan'ın meslek yaşamı ve tüm filmleri, yapım süreç ve koşulları, ortak çalışma ve dayanışma ve esin kaynakları gibi ölçütler doğrultusunda ele alınmış; filmleri tarihsel ve tematik yöntemle çözümlenmiştir. Toplumsal cinsiyet, kadın temsilleri, toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümü gibi toplumsal meseleler Biket İlhan sineması üzerinden tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to provide a critical position and perspective to the situation of being a woman as director in Turkish cinema. Based on a monographic method (a case study) it focused on Biket Ilhan, her life, her experiences and her cinema. In order to construct a historical background to research, the presence and the (mostly invisible) labor of women in the early periods of the cinema was discussed. Then, Auteur Theory and Feminist Film Theory are discussed in terms of artistic orientation of women and their cinema to assess the theoretical references of the research. Before focusing on Biket İlhan's cinema as a case study, an overview on the presence of women as directors and their films have been analyzed since the first films in the 1950's until actual period. In the last part of the research, Biket İlhan's cinema, which is a different cinema and the personal and professional life of the director, who continued to product even in difficult years, especially those of what we call“transition period”(period of 1990's known as the great period of crisis) and works as well today, are analyzed. The Professional life and the whole work of Ilhan is considered in reference to criteria like the production process, the importance of cooperation and solidarity and her sources of inspiration. Her films were analyzed by a historical and thematic method. More precisely, social issues such as gender, representation of women, division of labor based on gender were discussed in Biket İlhan's cinema.