Açık inovasyonda güvenin inovasyon üretme kapasitesine etkisi: Türkiye'deki açık inovasyon takımları üzerine bir araştırma
The effect of trust on innovation capacity in open innovation: A study on open innovation teams in Turkey
- Tez No: 550861
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ÖZKARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Açık İnovasyon, Güven, İnovasyon Üretme Kapasitesi, Açık İnovasyon Takımları, Açık İnovasyon Niyeti, Open Innovation, Trust, Innovation Capacity, Open Innovation Team, Open Innovation Intention
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
İnovasyonun aldığı son form olan ve tüm yönleri ile geliştirilmesi amacıyla son yıllarda uluslararası alanyazında, üzerine birçok araştırma yapılan açık inovasyonun, işletmeler için sunduğu birçok avantaj bulunmaktadır. Dünya genelinde, bilhassa büyük hacimli işletmelerde yaygın ve etkin bir şekilde uygulanmaya çalışılan ve sonucunda çok başarılı inovasyonlar edinilen açık inovasyon uygulamaları, Türkiye'de geniş bir bilinirlik ve uygulama alanına sahip bulunmamaktadır. Bu çalışmada, açık inovasyon uygulamalarına açık inovasyon takımı modeli ile katılan işletme, topluluk ve bireylerin takım paydaşlarına ve organizasyona karşı duydukları güven ile inovasyon üretme kapasiteleri arasında ilişki olup olmadığı, var ise yönünün ne olduğunun ortaya konması amaçlanmıştır. Kurulan modelde açık inovasyon niyeti aracı değişken olarak belirlenmiştir. Çalışma, yılda bir kez düzenlenen ve başka bir örneği henüz bulunmayan açık inovasyon temalı kampa katılan açık inovasyon takımları örneklem seçilerek uygulanmıştır. Türkiye'de açık inovasyon takımları modeli ilk kez bu çalışma aracılığıyla tanımlanmaktadır. Çalışma sonucu, açık inovasyon takımlarında güvenin açık inovasyon niyeti aracı değişkeni ile birlikte açık inovasyon üretme kapasitesi üzerindeki etkisi ve bu değişkenlerin biribirleri ile ilişkileri belirlenmiş ve ortaya konmuştur. Çalışmada açık inovasyon takım paydaşlarının açık inovasyon sürecine katılma niyetlerinin ve ayrıca takım ve organizasyonlarına olan güvenlerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Açık inovasyon takımlarının açık inovasyona dair niyetleri aracılığında takımlarına ve organizasyonlarına duydukları güven ile inovasyon üretme kapasitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ve olumlu bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The open innovation, which is the latest form of innovation and has many studies on international literature in recent years for its development in all aspects, offers many advantages for businesses. Open innovation practices, which have been implemented widely and effectively in the world wide, especially in large volume enterprises, and have obtained very successful innovations as a result, do not have a wide awareness and application area in our country. In this study, it is aimed to determine whether there is a relationship between the trust into organization and team partners of the enterprises, communities and individuals who participated in open innovation applications within the open innovation team model and innovation capacity, and to determine the direction if there is a relationship. In the established model, the intention of open innovation was determined as the mediator variable. The open innovation themed camp is organized once a year and no other example is yet available in Turkey. In this study, open innovation teams participating in this camp were selected as sample. In Turkey, the open innovation team model is defined for the first time through this study. As a result of the study, the effects of trust on open innovation capacity with the open innovation intention variable in open innovation teams and the relations between these variables with each other were determined and revealed. In the study, it was determined that open innovation team partners' intention to participate in the open innovation process and also their trust in their team and organizations were high. There was a statistically significant and positive relationship between open innovation teams' trust in their teams and in their organizations and their innovation capacity through their intention to open innovation.