6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi ve uluslararası normlar çerçevesinde değerlendirilmesi
The authority to conclude collective labour agreement within the context of the Law on Trade Unions and Collective Labour Agreement numbered 6356 and evaluation under the international norms
- Tez No: 550968
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Toplu iş sözleşmesi, yetki, yetki tespiti, yetki tespit yazısına itiraz
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 07 Kasım 2012 tarih ve 28460 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte, 05 Mayıs 1983 tarihinde, aynı gün yürürlüğe girmiş olan 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nun 29 yıllık varlıkları sona ermiştir. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun (STİSK) Genel Gerekçesi'nde, kanun değişikliğinin amacının; 2010 yılında yapılan referandum ile Anayasa'da yapılan değişikliklere uyum sağlamak, sendikal haklar için özgürlükçü olmadığı değerlendirilen sınırlamaları daraltmak, uygulamadaki sorunlara çözüm getirmek, Türkiye tarafından da onaylanmış olan Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 87 No'lu Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi ve 98 No'lu Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkı Sözleşmesi hükümlerine uyum sağlamak olduğu belirtilmiştir. Bu tezin konusu, ülkemiz çalışma hayatında henüz altı yılını doldurmuş olan 6356 sayılı STİSK kapsamında,“Toplu İş Sözleşmesi Yapma Yetkisi”ile sınırlandırılmıştır. Gerekli görülen yerlerde yürürlükten kaldırılan mevzuat ile karşılaştırma ve uluslararası normlar çerçevesinde değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Law on Trade Unions numbered 2821 and The Law on Collective Labour Agreement, Strike and Lockout numbered 2822, which were both entered into force on 05 May 1983, on the same day, have been ceased to have effect following the entry into force of The Law on Trade Unions and Collective Labour Agreement numbered 6356 on 07 November 2012 after 29 years. When we examine the General Preamble of The Law on Trade Unions and Collective Labour Agreement numbered 6356, we can point out that the purposes of the law amendment are to adapt with the changes made in the Constitution by the referendum hold in 2010, to restrict the limitations considered as non-liberal for trade union rights, to find the solutions for the problems in practice and to comply with the provisions of Right to Organise and Collective Bargaining Convention, 1949 (No. 98) and Freedom of Association and Protection of the Right to Organise Convention, 1948 (No. 87) of International Labour Organisation (ILO) which were approved by Turkey. The subject of this thesis is restricted by“The Authority to Conclude Collective Labour Agreement”within the context of the Law on Trade Unions and Collective Labour Agreement numbered 6356. Where deemed necessary, comparisons with the repealed legislation and the evaluations under the international norms were made. Key words : Collective Labour Agreement, authorisation, authorisation determination, objection to the authorisation certificate