Öğretmenlerin eğitimde çok kültürlülük üzerine algılarının değerlendirilmesi
Determining the teachers' perceptions on multiculturalism in education
  1. Tez No: 550973
  2. Yazar: SİNAN SİVİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN SÖZER ÇAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Kültürlülük, Çokkültürlü Eğitim, Kültürel Farklılıklar, Multiculturalism, Multicultural Education, Cultural Diversity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma İstanbul ili Avcılar ilçesindeki devlet okullarında çalışan öğretmenlerin çokkültürlü eğitim ilkelerine yönelik algılarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada İstanbul ili Avcılar ilçesinin farklı okulları ile farklı kademelerinde çalışan öğretmenlere ölçek soruları yönlendirilmiş ve veriler elde edilmiştir. Bu araştırmada öğretmenlerin çok kültürlü yeterlik algıları“Çok Kültürlü Yeterlik Algıları Ölçeği”ile elde edilen veriler sonucu nicel analiz yöntemi ile değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın bulguları genel olarak Çok Kültürlü Yeterlik Algıları Ölçeği'nin alt boyutları olan farkındalık, beceri, bilgi ve çok kültürlü yeterlik algısına cevap verecek nitelikte olduğu görülmüştür. Genel araştırmaya katılan öğretmenlerin çok kültürlü yeterlik algılarına göre“farkındalık”düzeyi Çok yüksek (65,049 ± 9,998);“beceri”düzeyi Yüksek (59,262 ± 9,952);“bilgi”düzeyi Yüksek (33,781 ± 6,499);“çok kültürlü yeterlik algısı”düzeyi Yüksek (158,092 ± 23,940) olarak saptanmıştır. Araştırmanın verilerinden hareketle öğretmen algılarının , okul türü, cinsiyet, kıdem ve öğrenim durumlarına göre farklılık gösterdiğinin tespit edildiği görülmüştür. Öğretmenlerin çok kültürlülük kavramları hakkında çok bilgi sahibi olmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted to determine the perceptions of teachers, working in the state schools of Avcılar county located in İstanbul, regarding multicultural education principles. In this study the scale items were directed to the teachers working in different schools and levels in Avcılar, İstanbul and the data were acquired. The perceptions of teachers' multicultural competence were evaluated and interpreted through quantitative analysis method using the data obtained by“Perceptions of Multicultural Competence Scale”. It was seen that the findings of the research were in general qualified enough to respond to subscales of Perceptions of Multicultural Competence Scale naming awareness, skill, knowledge and multicultural competence perception. According to multicultural competence perceptions of teachers attended in the general study“awareness”level was found Very High (65,049 ± 9,998);“skill”(59,262 ± 9,952),“knowledge”(33,781 ± 6,499) and“multicultural competence perception”(158,092 ± 23,940) levels were found High. The results of the research stated that the perceptions of teachers differs according to school type, gender, length of service and educational background. It was concluded that teachers don't have much knowledge about the concepts of multiculturalism.