Otel atmosferi tasarımında görsel fiziksel çevre unsurlarının analizi
The analysis of visual physical environmental factors in designing hotel atmosphere
  1. Tez No: 550999
  2. Yazar: GÜLÇİN SERCE DİNÇKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU GÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otel Atmosferi, Görsel - Fiziksel Çevre Unsurları, Otel Tasarımı, Hotel Atmosphere, Visual - Physical Environment Elements, Hotel Design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüz modern dünyasında, değişim ve yeniliklere açık olan pek çok otel işletmesi, konaklama işletmelerinde sıklıkla görülen standart tasarımlar yerine, tasarımlarında farklılıklara gitmekte ve tercih ettikleri bu yeni tasarımlar sayesinde de farklı beğenileri olan hedef tüketici kitlelerine hitap etmeyi başarabilmektedirler. İç mekan tasarımında, aydınlatma, renk, müzik, stil, düzen gibi atmosferi oluşturan unsurlar, tüketicilerin duygularını etkilemekte ve bu unsurların psikolojilerinde yarattığı olumlu ve olumsuz değişimlerden dolayı davranışsal eğilimleri de değiştirmektedir. Otellerin bu yenilikçi değişim çabaları, özellikle bu deneyimi yaşamak için gelen tüketiciler tarafından takdir edilmektedir. Bu da işletmeler için anlamlı bir karşılık bulmaktadır. Bu çalışmada, tasarım ödülü almış otellerin göstergebilimsel yöntemle atmosfer incelemesi yapılmış ve çıkan sonuçlar literatürle karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Böylelikle otel atmosferi tasarımında kullanılan görsel fiziksel çevre unsurlarının tasarım açısından başarılı otellerde nasıl kullanıldığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Otel işletmelerinin bu alanda yaptıkları yatırım ve pazarlama çabalarının akademiye ve sektöre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bulgular doğrultusunda; otel atmosferi tasarımında kullanılan görsel fiziksel çevre unsurlarının rastgele seçilmediği, her bir unsurun bir gösterge ve bu göstergelerin de bir anlamı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's modern world, many hotel businesses, which are open to change and innovation, are able to address the target consumer masses with different tastes due to availability of new designs they prefer instead of the standard designs frequently seen in the accommodation establishments. In interior design, the elements that creating the atmosphere such as lighting, color, music, style and layout effect the emotions of consumers and their behavioral intentions change due to the positive and negative changes they create in their psychology. These innovative changes efforts of hotels are especially appreciated by consumers who are willing to experince this atmosphere. This corresponds to a meaningful response for businesses. In this study, the atmospheric analysis of the hotels with design awards was performed and the results were compared with the literature. Thus, it has been tried to understand how visual physical environment elements used in hotel atmosphere design are used in successful hotels in terms of design. It is thought that the investment and marketing efforts of hotel businesses in this area will contribute to academia and the sector. According to the findings; it was revealed that the visual physical environment elements used in hotel atmosphere design were not randomly selected, each element was an sign and these signs had a meaning.