İsrail Devleti'nin ortaya çıkışı, İsrail'in Türkiye tarafından tanınması ve bu durumun Türk dış politikasındaki rolü (1948-1958)
The emergenge of the State of Israel, recognition of Israel by Turkey and its role in Turkish foreign policy (1948-1958)
- Tez No: 551044
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ÖZÜÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, İsrail, Diaspora, Siyonizm, Ortadoğu, Turkey, Israel, Diaspora, Zionism, Middle East
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Ortadoğu'nun tarihi süreç boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı bilinen bir gerçektir. Temelleri çok eskilere dayanan Siyonizm' in doğuşu çerçevesinde İsrail'in kuruluşu, tarihi süreç içinde İsrail-Türkiye ilişkilerinin yaşanılan olaylar nezdinde değişkenlik göstermesi dikkat çekicidir. Siyasetinin kaynağını Tevrat'tan alan Siyonizm ile Batı desteğini arkasına alan İsrail, Ortadoğu siyasetinde etkin bir rol oynamıştır. 1948-1958 tarihleri arasında Türkiye-İsrail arasında kurulan siyasi ilişkilerin temelinde, bahsedilen jeopolitik siyasi, askeri ve politik fikirlerden yola çıkılarak Ortadoğu coğrafyasında İsrail 'in kurulması ile dengelerin değiştiği görülmüştür. Tarihsel arka planda Yahudilerle Türklerin birbirlerine karşı menfi tutum izlememiş oldukları görülmekte olup, dış politika tehditlerine karşı benzer yaklaşım gösteren her iki taraf, menfaatleri doğrultusunda stratejik ortaklık ilkesini benimsemiş, muhtelif zaman aralıklarında ilişkilerine yön veren bir diplomasi içerisinde olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
It has been a known fact that Middle East has been hone to many civilizations throughout the history. Within the bith of Zionizm whose roots date back to the very ancient times, the foundation of Israel within the course of history, the Israel-Turkish relations have changed in the historical process. Israel, which received the source of its politics from the Torah and was backed by Zionism and the west, has played on active role in Middle East politics. On the bosses of the political relations between Turkey and Israel established between 1948 and 1958, from the opinions mentioned on geopolitical, political, military and politic, we have seen that with the foundation of Israel the balance in the geography of Middle East has changed. In the historical background, it has been seen that jews and Turks againist each other have not shown any negative attitude. The two countries, taking advantage of each other and adopting the principle of strategic partnership in line with their interests, followed a policy that guided their relations over time.