Sınıf öğretmenlerinin sosyal medyada öğretmen - öğrenci etkileşimine yönelik görüşleri
Classroom teachers' views on social media teachers and students interaction
  1. Tez No: 551061
  2. Yazar: SİNEM DÜZEN SOYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY SEZGİN NARTGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, sosyal medyada etkileşim, eğitimde sosyal medya, social media, interaction on social media, social media in education system
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Teknolojinin hızlı gelişimi ve kısa sürede geniş kitlelere ulaşabilmesi ile akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik ürünler, gündelik hayatın bir parçası haline gelmiş, bu cihazlar aracılığıyla da geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşan sosyal ağlar, toplumun her kesiminden bireylerin ilgisini çekmiş, böylelikle günlük hayatın büyük kısmının geçtiği alanlar haline gelmiştir. Özellikle teknoloji çağında doğmuş olan çocuklarının, eğitim kurumlarına gelmeden önceki yaşlarda, sosyal medya platformları ile tanıştıkları göz ardı edilemez bir konu haline gelmiştir. Bu sebeple, sosyal ağların eğitim alanında kullanımı ve öğretmenlerin, öğrencileri ile bu platformlarda etkileşimleri ile ilgili görüşlerinin neler olduğu bu araştırmanın konusu olmuştur. Bu amaçla, Bolu ilindeki kamu ilkokullarda görev yapan öğretmenlerin, sosyal medyada öğretmen- öğrenci etkileşimi konusu ile ilgili görüşlerinin neler olduğu araştırılmaya çalışılmıştır. Araştırmada, nicel ve nitel verilerin bir arada kullanıldığı, karma araştırma yöntemi ile çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bolu ili merkezde bulunan devlet okullarında, ilkokullarda görev yapan 348 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, öğretmenlerin sosyal medyada öğretmen - öğrenci etkileşimine yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla Korucu ve Usta (2017)tarafından geliştirilmiş olan“Sosyal Medyada Öğretmen - Öğrenci Etkileşimi Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmanın nitel kısmında, Bolu il merkezinde bulunan ilkokullarda görev yapan 10 kadın, 10 erkek sınıf öğretmeni ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, araştırmaya katılan öğretmenlerin görüşlerine göre sosyal medyada öğrencileri ile etkileşim noktasında,“Kararsızım”, Sanal Lider boyutu“Katılıyorum”,“Geleneksel Öğretmen”,“İzleyen (Esnek) Öğretmen ve ”Sanal Aktiflik“ boyutlarında ”Katılmıyorum“, ”Sosyal Paylaşımcılık“ alt boyutunda ”Kararsızım“, ”Akademik Paylaşımcılık“ ”Katılıyorum“ düzeyinde olduğu görülmüştür. Araştırmada, incelenen değişkenlerden ”cinsiyet“e göre, ölçeğin alt boyutu olan ”Geleneksel Öğretmen“ boyutunda farklılık görülmektedir. Erkek öğretmenlerin lehine olan bu farklılığa göre, erkek öğretmenlerin sosyal medyada öğrencileri ile etkileşimde geleneksel öğretmen anlayışının, kadın öğretmenlere göre daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın bir diğer alt problemi olan, ”sınıf mevcudu“ ve ”eğitim durumu" değişkenine göre, görüşleri arasında farklılık olmadığı, yaş ve kıdem değişkenlerine göre ise, yaş ortalaması daha küçük, kıdem süresi daha az olan öğretmenler lehine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Araştırmaya katılan öğretmenlerle yapılan yüz yüze görüşme sonuçlarından bazıları, öğretmenlerin sosyal medyada öğrencileri ile etkileşim kurma noktasında, paylaşımları sebebiyle yanlış anlaşılarak yasal yaptırıma maruz kalabilecekleri, özel hayatlarının ihlal edilebileceği ve sınıf ortamındaki otoriterlerinin sarsılarak, öğrencileri ile yüz yüze iletişimde sıkıntılar yaşayabilecekleri endişesi ile kararsız hissettikleri şeklindedir. Bunun yanında akademik çalışmalarını, öğrencilerin sınıf içerisindeki etkinliklerini paylaşma ve yorumlama konusunda, kendi yöntem ve stratejilerini paylaşma, diğer öğretmenlerle etkileşim halinde olma, öğrenciyi bilgilendirme ve onurlandırma gibi nedenlerle daha katılımcı oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The current technological developments and its use by wide mass has caused the technological devices such as smart phones, tablets and computers, to be a part of daily lives and social media that reaches a wide range of users with the help of this devices, has attracted many people from all sections of society and so it has become an important area in which lives of people take place. It can not be ignored that the children who are born in technology age meet social media before they begin their school life. Therefore the use of social media in education and teacher- student interaction in this platform become the subject of this research. Because of this, the ideas of the teachers who work in Bolu district, on teacher – student interaction are tried to be searched by this survey. In this research, mixed research methods and tehcniques in which qualitative and quantitive datas were both included, were used. 348 teachers who worked at primary schools of national education ministry in Bolu province in 2017-2018 became the research universe of this survey. On research data“Teacher- Student Interaction on Social Media Scale”that was developed by Korucu and Usta was applied to find out teachers' perception about teacher - student interaction on social media. In qualitive part of the research, 10 women, 10 men primary school teachers from the schools of Bolu city centre were discussed face to face by the researcher. The results of the research, according to the opinions of the teachers who participated in the research,“undecided”ın at the point of interaction with students on social media.. Virtual leader aspect of the research that was one of the alter categories of, was“ I agree”; traditional teacher aspect of it, was“ I don' t agree”; observing“responsive”teacher aspect was“ I don' t agree”; the aspect of virtual activity of the research was“ I don' t agree”, the social cooperation aspect of it was indesicive and the academic cooperation aspect of the research was“I agree”. In this research the aspect of“traditional teacher”that was an alter aspect of the research changed according to“gender”that was one of the variances studied in the research. According the this difference which was in male teachers favour, the fact that male teachers had more traditional attitude than women teachers' on social media. According to teachers'“educational background”and 'class population' aspects of the research, there was no difference on their views but considering“age”and“seniority”variables of the research, younger participants who had lower seniority were more likely to have benefits of social media than the ones who were older had higher rank. According to the data that was obtained as a result of face to face interview with the teachers who were the participants of this research, the teachers were indecisive on the issue of social media interaction with the students because they could be accused legally of their sharing on social media as they were misunderstood and their special life could be violated or they could have problems during their face to face communication with their students because of insufficiency that could appear on classroom management. Some of the face-to-face interviews with the teachers who participated in the research were that the teachers felt unstable because of their misinterpretations due to their sharing, they could be subject to legal sanctions, their private lives could be violated due to their sharing, they could be violated their personal lives and the authorities in the classroom could be shaken by face to face problems with their students. In addition, it was determined that the students were more involved in their academic studies, sharing their methods and strategies, interacting with other teachers, informing the students and honoring the activities in the classroom.