Seyahat acentası çalışanlarının motivasyonları ile sanal kaytarma davranışları arasındaki ilişki: Trakya Bölgesi örneği
The relationship between motivations of travel agency employees and their cyber loafing behavior: A sample of Thrace Region
  1. Tez No: 551086
  2. Yazar: ÖZGE UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEVİM YUMUK GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, Sanal Kaytarma Davranışı, Seyahat Acentası
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Seyahat acentaları, turizm sektörünün önemli iş kollarındandır. Turizm sektörü için üretilen mal ve hizmetlerin alıcılar ile buluşmasını seyahat acentaları sağlamaktadır. Mal ve hizmetlerin alıcılar ile buluşmasını sağlarken de güncel teknolojik gelişmelerden ve internetten yararlanmaktadırlar. Seyahat acentalarında çalışan işgörenlerin internete ve teknolojiye yakınlığı sanal kaytarma davranışlarının ortaya çıkmasında bir etken olabileceği gibi bu çalışmada motivasyonlarının yüksek olması durumunda da sanal kaytarma davranışlarının azalacağı düşünülmektedir. Ancak literatür incelendiğinde sanal kaytarma davranışı ve motivasyon arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılmasını içeren çalışmaların çok az olduğu görülmektedir. Bu nedenle Trakya Bölgesi'ndeki seyahat acentalarında çalışan işgörenlerin motivasyon ve sanal kaytarma davranışları arasındaki ilişkinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Çalışma nicel veri kullanılarak Trakya Bölgesi'ndeki seyahat acentalarında çalışan 112 işgöreni kapsamaktadır. Veri toplama aracı; motivasyon ölçeği, sanal kaytarma davranışı ölçeği ve demografik bilgileri almayı içeren bir anketten oluşmaktadır. Faktör analizi, güvenilirlik analizi ve veri dağılımı dikkate alınarak, Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Spearman Korelasyon testleri, SPSS 25.00 programı kullanılarak yapılmıştır. Analizler sonucunda içsel motivasyon ve öğrenme amaçlı SKD (sanal kaytarma davranışı) arasında, içsel motivasyon ve sosyal amaçlı SKD arasında ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmada dikkat çeken bir diğer bulguda yöneticisi ile aynı odada çalışan işgörenlerin, yöneticisi ile farklı odalarda çalışan işgörenlere göre motivasyonlarının daha düşük olduğu sonucudur.
Özet (Çeviri)
Travel agencies are one of the most important branches of the tourism sector. Travel agencies provide goods and services for the tourism sector to meet with buyers. While providing goods and services to meet with buyers, they benefit from the latest technological developments and internet. The proximity of the employees working in travel agencies to the internet and technology can be a factor in the emergence of cyber loafing behaviors and it is thought that cyber loafing behavior will decrease in case of high motivation in this study. However, when the literature is examined, it is seen that there are very few studies that include revealing the relationship between cyber loafing behavior and motivation. For this reason, it was aimed to identify the relationship between motivation and cyber loafing behavior of employees working in travel agencies in Thrace Region. The study included 112 employees working in travel agencies in Thrace Region using quantitative data. The data collection tool consisted of a questionnaire that included a motivation scale, a cyber loafing scale, and demographic information. Based on factor analysis, reliability analysis and data distribution, Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Spearman Correlation tests were performed using SPSS 25.00 program. As a result of the analyses, it was seen that there was a relationship between intrinsic motivation and learning-oriented CLB (cyber loafing behavior). It was also found that there was a relationship between intrinsic motivation and social purpose cyber loafing behavior. In addition, another remarkable finding in the study was that the employees who worked in the same room with the manager had lower motivations than the employees working in different rooms with their managers.