Investigating the digital readiness for academic engagement of international university students
Üniversitede okuyan uluslararası öğrencilerin akademik dijital hazırbulunuşluk düzeylerinin incelenmesi
- Tez No: 551098
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT DÖŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital Hazırbulunuşluk, Öğrenci Katılımı ve Uluslararası Öğrenciler, Digital readiness, Student engagement, International University students
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
“Bana söylerseniz unuturum. Bana öğretirseniz hatırlarım. Beni dâhil ederseniz öğrenirim.”Benjamin FRANKLIN. Dijital teknolojiler, öğretme öğrenme sürecinde öğrencilerin aktif katılımı için bilinir. Bu nedenle dijital yeterlilik hem akademik başarı için hem de kendi kariyerlerinde kullanılmak üzere herhangi bir düzeyde üniversite öğrencileri için gereklidir. Bu çalışmanın amacı, üniversitede okuyan uluslararası öğrencilerin akademik dijital hazırbulunuşluk düzeylerini araştırmaktır. Bu araştırmanın katılımcıları, Afrika, Amerika, Asya ve Avrupa kıtalarından farklı fakültelerde, seviyelerde ve yıllarda öğrenim gören Gaziantep Üniversitesi Uluslararası öğrencileridir. 288 öğrenci (%64.2 erkek ve %35.8 kadın) üzerinde nicel tanımlayıcı bir anket yapılmıştır. Arapça, İngilizce ve Türkçe olmak üzere 3 farklı dilde tasarlanmış anketler uygulanmıştır. Anket aracı, Hung ve Kim (2018) DRAE ölçeğinden türetilen 17 madde ve 5 alt ölçek içermektedir; dijital medya bilinci, dijital araç uygulaması, bilgi arama becerileri, bilgi paylaşım davranışı ve dijital uygulama kullanımı. Bulgular, büyük ölçüde uluslararası üniversite öğrencilerinin dijital teknolojilerin akademik alanda kullanımına hazır olduklarını ortaya koymuştur. Bulgular, katılımcının cinsiyeti, coğrafi bölgesi, öğrenme yılı, öğrenme düzeyi ve öğrenim gördüğü fakülte konularında anlamlı farklılıklar (p ≤0.05) olduğunu göstermiştir. Araştırmacı çalışmasının sonunda, öğrencilere ekstra dijital teknoloji ile ilgili derslere programda yer verilmesinive lise öğrencileri tarafından dijital teknolojiye erişimin üniversite düzeyinde kullanımına ortam hazırlamasını önermiştir.
Özet (Çeviri)
“Tell me and I forget, teach me and I remember, involve me and I learn.”Benjamin Franklin. Digital technologies are well known for active involvement of learners in the teaching learning process, so digital competence is essential for the university students at any level for both their academic success and for use in their respective careers. The purpose of this study was to investigate digital readiness of international university students for academic engagement. It was conducted at Gaziantep University on international students from Africa, America, Asia and European continents studying at different faculties like education, medicine, theology, engineering and law among others and at different years of study. A quantitative descriptive survey involved 288 students (64.2% male and 35.8% female), questionnaires in 3 different languages i.e. Arabic, English and Turkish language were administered. The instrument contained 17 items derived from Hung and Kim (2018) DRAE scale having 5 subscales; digital media awareness, digital tool application, information seeking skills, information sharing behaviour and digital application usage. The findings revealed that to a large extent the international university students are ready for the digital technologies' utilization in the academic field. Despite the fact that there were some deficiencies at the digital media awareness and digital tool application subscales. The findings showed that there were significant differences (p≤0.05) in participant's gender, geographical region, year, level and faculty of study groups. The researcher recommended provision of extra digital technology related lessons to students, political stability in the Middle East region and increased access to digital technology by students at high school to prepare them their usage at university level.