Ömer Seyfettin'in hikâyelerindeki halk bilimsel unsurların tespiti ve incelenmesi
Investigetion and analysis of the folkloric factors of Omer Seyfettin's
- Tez No: 551109
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR EMEKSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, halk bilimi, Ömer Seyfettin, hikâye, halk edebiyatı, Turkish Literature, folklore, Omer Seyfettin, story, folk literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 722
Özet
Bu çalışmada Ömer Seyfettin'in hikâyelerindeki halk bilimsel unsurlar tespit ve tahlil edilmiştir. Türk edebiyatının gelmiş geçmiş en çok okunan yazarlarından biri olan Ömer Seyfettin, 36 yıllık kısa sayılabilecek hayatını çok değerli onlarca çalışma ile doldurmuştur. Yazarın hayatı asker olması sebebiyle İstanbul, İzmir ve Selanik başta olmak üzere çeşitli şehirlerde geçmiştir. Askerliğin yanında, yazmaya olan tutkusu elimize hikâye, makale, anı, şiir, mektup, tercüme ve fıkra türlerini de kapsayan binlerce sayfalık bir külliyatın oluşmasına zemin hazırlamıştır. Ömer Seyfettin Türk edebiyatında adından sıklıkla söz ettiren“Yeni Lisan”hareketinin kurucularındandır. Türkçeleşme yolunda büyük gayret gösteren yazar 163 hikâye kaleme almıştır. Çalışmamızda bu hikâyeler halk bilimi çalışma kadrosuna göre tasnif edilip incelenmiştir. Çalışmalarımızın sonucunda Ömer Seyfettin'in hikâyelerinde her biri ayrı birer çalışma konusu olabilecek hacimde ve zenginlikte halk bilimsel malzeme barındırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the folkloric elements of Omer Seyfettin's stories have been investigated and analyzed. Omer Seyfettin who is one of the most famous writers of Turkish literature came up with tens of valuable works in his short life, only 36 years long. Since the writer was a soldier, he had to live in various cities such as Istanbul, Izmir and Thessaloniki. During his military service, his passion for writing brought us a collection with thousands of pages which include stories, articles, memories, poems, letters, translations and jokes. Omer Seyfettin is one of the founders of the movement of“Yeni Lisan”, a known group of writers in Turkish literature. The writer who put a lot effort into the development of Turkification wrote 163 stories. In our study, these stories have been classified and analyzed with respect to the research areas of folklore. Our conclusions indicate that each of the stories of Omer Seyfettin can be a research topic because of their rich folkloric aspects observed.