Türkiye'de kurumsal imaj ve örgüt kültürü ilişkilerinin incelenmesi: Bir hastane örneği
Analysing the relations of organisation culture and institutional image at Turkey: A hospital example
  1. Tez No: 551116
  2. Yazar: ÖZGE ARIKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA ŞANAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurum İmajı, Örgüt Kültürü, Sağlık Çalışanı, Corporate Image, Health Professionals, Organizational Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüzde işletmelerin hayatlarına devam edebilmeleri, karlılık paylarını arttırabilmeleri ve varlıklarını devam ettirebilmeleri için kurum içerisinde iyi bir örgüt kültürüne ve kurumsal imaj algısına gereksinim duymaktadırlar. Bu bağlamda yapılan araştırmada çalışanların kurumsal imaj ve örgüt kültürü arasındaki ilişkinin önemi üzerinde durulmuştur. Bu doğrultuda yapılan çalışmada sağlık hizmetleri sunumunda Adana İlinde faaliyetini sürdüren özel bir hastane bünyesinde çalışanların kurumsal imaj algısı ile örgüt kültürü arasındaki ilişki düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada istatistiksel yöntem olarak bağımsız gruplar t-testi analizi ile tek yönlü varyans analizi, Anova testi, Korelasyon ve Regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma araştırmanın yürütüldüğü Adana İlinde faaliyetini sürdüren özel bir hastane bünyesinde çalışan 165 kişi üzerine uygulanmak istenmiştir. Buna karşın araştırmanın yürütüldüğü kurumun sağlık hizmeti sunumunda faaliyet gösteren bir kurum olmasından dolayı gerek iş yoğunluğu gerekse de verilen hizmette aksaklıklar yaratmaması adına belirlenen kurum içerisinde belirlenen örneklem sayısına ulaşılmaya çalışılmıştır. Böylelikle araştırma zaman ve çalışma kısıtlamalarından dolayı hastane bünyesinde görev alan 123 çalışana ulaşılarak uygulanmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda kurum içerisinde görev alan personelin örgüt kültürü ile kurum imajının alt boyutlarından olan dinamik, kurumsal, sosyal sorumluluk, performans düzeyleri ile aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılaşma olduğu tespit edilmiştir (p0,05).
Özet (Çeviri)
Today, business enterprises need to have a good organizational culture and a perception of corporate image within themselves so as to move on, increase their profitability portions and maintain their assets. In this context, this study focused on the importance of the relationship between the employees' perceptions about corporate image and organizational culture. In this study, it was aimed to determine the levels of relationship between corporate image perception and organizational culture of the employees working in a private hospital in the province of Adana province. In the study, independent groups t-test, ANOVA test, one way variance analysis, Correlation and Regression analysis methods were used as the statistical method. The study was intended to conduct on 165 employees working in a private hospital in the province of Adana. However, it was tried to reach the number of sample which had been determined in advance in the institution in order not to cause workload and disruptions in the service as the institution was active in the delivery of health care. Therefore, the research was carried out with 123 employees working in the hospital due to time and working limitations. The results of the research revealed that there was a statistically significant difference between the levels of the sub-dimensions of dynamic, organizational, social responsibility and performance levels of organizational culture and corporate image of the employees working in the institution (p0.05).