Bor-Çamarı (Niğde) Vespidae ve Eumenidae türlerinin morfoloji, ekoloji, fauna ve sistematiği (Hymenoptera.vespoidea)
- Tez No: 55112
- Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Vespidae, Eumenidae, Sistematik, Ekoloji, Fauna, Niğde, Hymenoptera, Vespidae, Eumenidae, Systematic, Ecology, Fauna, Niğde
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
11 BOR-ÇAMARDI (Nİ?DE) VESPIDAE VE EUMENIDAE TÜRLERİNİN MORFOLOJİ, EKOLOJİ, FAUNA VE SİSTEMATİ?İ (HYMENOPTERA: VESPOIDEA) (Yüksek Lisans Tezi) Nil HAZNECİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ocak 1996 ÖZET Bu çalışma 1994-1995 yılları arasında Bor-Çamardı arasından toplanan 684 Vespidae ve Eumenidae örneğine dayanmaktadır. Bu çalışmada Vespa orientalis, Vespula germanica, Dolichovespula sylvestris, Polistes gallicus, Polistes nimpha, Polistes dominulus bucharensis, Polistes associus, Eumenes pomiformis pomiformis, Eumenes subpomiformis subpomiformis, Ancistrocerus parietum, Odynerus spinipes spinipes ve Pseudomicrodynerus eurasius türleri tesbit edilmiştir. Bunlardan Odynerus spinipes spinipes ve Eumenes subpomiformis subpomiformis Türkiye faunası için, diğerleri ise çalışma alanı için ilk kayıttır. Bu çalışmada teşhis edilen 12 türün tanımlan, teşhis anahtarları ve tür için ayırtedici morfolojik özelliklerini gösteren şekiller verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill MORPHOLOGY, ECOLOGY, FAUNA AND SYSTEMATIC OF THE SPECIES OF VESPIDAE AND EUMENIDAE FROM BOR-ÇAMARDI (Nİ?DE) (HYMENOPTERA: VESPOD3EA) (M.Sc. Thesis) NİL HAZNECİ GAZİ UNIVERSITY INSTUTITE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY January 1996 ABSTRACT This study is based on 684 Vespidae and Eumenidae specimens collected from between the area Bor and Çamardı (Niğde) in 1994-1995. In this study Vespa orientalis, Vespula germanica, Dolichovespula sylvestris, Polistes gallicus, Polistes nimpha, Polistes dominulus bucharensis, Polistes associus, Eumenes pomiformis pomiformis, Eumenes subpomiformis subpomiformis, Ancistrocerus parietum, Odynerus spinipes spinipes ve Pseudomicrodynerus eurasius species were determined. All the species determined are the first record for the research area and two of them, Odynerus spinipes spinipes and Eumenes subpomiformis subpomiformis are the first record for Turkish Fauna. Descriptions and determination key are given to the twelve species of Vespidae and Eumenidae. Also the figures indicated diagnostic morphological characters of the species are given.