Kesikli bir stiren polimerizasyon reaktörünün dinamik matris kontrolü
  1. Tez No: 55111
  2. Yazar: AYLA HASALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEBAHAT ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polimerizasyon, Sıcaklık Profili, Dinamik Matris Kontrol (DMC)
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
11 KESİKLİ BİR STIREN POLİMERİZASYON REAKTÖRÜNÜN DİNAMİK MATRİS KONTROLÜ ( Yüksek Lisans Tezi ) Ayla HASALTÜN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ocak 1996 OZ Yapılan çalışmada stirenin serbest radikalik polimerizasyon reaksiyonu soğutma ceketli kesikli bir reaktörde gerçekleştirilmiştir. % 50 monomer son dönüşümü ve 52000 g / mol sayıca ortalama molekül ağırlığı için farklı başlangıç başlatıcı konsantrasyonlarında başlatıcının bir seferde ilave edilmesi durumu için minimum zaman optimal sıcaklık profilleri hesaplanmıştır. Yapılan çalışma teorik ve deneysel olarak iki kısımda gerçekleştirilmiştir. Teorik çalışmalarda DMC kontrol yöntemi için bilgisayar algoritması geliştirilmiştir. Daha önce uygulanan sistem matematiksel modelleri test edilmiş, deneysel verilerle uygunluğu araştırılmıştır. Daha sonra sıcaklık profilleri ve DMC algoritması ilgili model programlarına ilave edilerek teorik olarak kontrol tasarımı gerçekleştirilmiştir. Gerek DMC ve gerekse PID parametrelerinin hesaplanabilmesi için, kullanılan reaktör, polimerizasyon reaktörü yerine bir ısı değiştiricisi gibi düşünülmüş ve reaktör içine su doldurularak su ile deneyler gerçekleştirilmiştir. Çeşitli dinamik deneyler yapılarak iki kontrol sistemi için de gerekli parametreler hesaplanmıştır. Polimerizasyon deneylerinde ise yukarıda bahsedilen su deneylerinden elde edilen parametreler kullanılarak reaktör içi sıcaklığının PID ve DMC sistemleri ile optimal sıcaklık profili üzerinde tutulmasına çalışılmıştır. Deneysel veriler ile teorik sonuçlar karşılaştırılarak uygunluğu araştırılmıştır. Bilim kodu : 603.02.02
Özet (Çeviri)
Ill DYNAMIC MATRIX CONTROL OF A BATCH STYRENE POLYMERIZATION REACTOR ( M.Sc. Thesis ) Ayla HASALTUN GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY January 1996 ABSTRACT In this study, the free radicalic polymerization reaction of styrene was implemented in a jacketed batch reactor. Minimum time optimal temperature profiles at different initiator initiation concentrations were calculated to produce a polymer with desired final conversion of 50 % and desired number average molecular weight of 52000 for one charge of initiator process. This work was carried out both experimentally and theoretically. In theoretical studies, the computer algorithm was developed for DMC method. Mathematical model proposed firstly was tested to see the aggrement with the experimental results. Later, temperature profiles and DMC algorithms were added to the system programs and complete control design was obtained. By taking the reactor used in the experiments as a heat exchanger rather than a polymerization reactor, a number of experiments were conducted with water to obtain DMC and PID parameters. By using these parameters on real polymerization reactor system, the reactor temperature was tried to hold on the optimal temperature profiles with PID and DMC systems. Theoretical results and experimantal data were compared to see the performance of these systems. Science code : 603.02.02 Key words : Polymerization, Optimal Temperature, Dynamic Matrix Control (DMC) Page number : 155 Adviser : Assoc.Prof.Dr. Sebahat ERDO?AN