Geriatrik hastalarda genel ve spinal anestezinin solunum fonksiyon testleri üzerine etkisi
- Tez No: 551145
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Elderly, General Anesthesia, Spinal Anesthesia, Pulmonary Function Tests
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Dünya Sağlık Örgütü, 65 yaş ve üzeri insanları yaşlı, 80 yaş ve üzerini ise ileri yaşlı kabul etmektedir. Yaşlı nüfusun ve yaşla birlikte cerrahi gerektiren hastalıkların artışına bağlı olarak yaşlı hastalarda cerrahi ve anestezi uygulamaları gün geçtikçe daha fazla olmaktadır. İlerleyen yaşla birlikte tüm sistemlerde büyük değişiklik gözlenirken en belirgin değişimlerden biri solunum sisteminde meydana gelmektedir. Artan yaşa bağlı akciğer dokusunun kompliyansında ve solunum kaslarının fonksiyonunda izlenen azalma, akciğerin total hacminin küçülmesine neden olmaktadır. Yaşlanmaya bağlı olarak solunum fonksiyon testleri (SFT)'nde, vital kapasite, maksimum istemli ventilasyon ve ekspiratuar akım hızında da azalma meydana gelmektedir. Yaşlılarda değişen fizyolojinin yanı sıra uygulanacak anestezi tekniği de önem arz etmektedir. Farklı anestezi uygulamalarının yaşlı hastalarda solunum fonksiyonuna etkileri çeşitlilik göstermekte olup birbirlerine üstünlüğü tartışmalıdır. Biz de çalışmamızda 65 yaş üstü ekstremite cerrahisi geçirecek hastalarda genel ve spinal anestezi uygulamasının solunum fonksiyon testleri üzerine olan etkilerini karşılaştırdık. Çalışma Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'nun onayı alınarak (13-KAEK-236) gerçekleştirilmiş olup genel anestezi ve spinal anestezi altında operasyonu planlanan, ASA(Amerikan Anesteziyoloji Derneği) sınıflamasına göre 1, 2 veya 3 olarak değerlendirilen, ekstremite cerrahisi geçirecek 65 yaş üzeri toplam 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara preoperatif dönemde, postoperatif 2. saat ve 24. saatte SFT uygulanarak sonuçlar grup içinde ve gruplar arasında karşılaştırıldı. Çalışmamızda yaşlı hastalarda preoperatif dönemde ölçülen bazal spirometrik değerler literatüre göre daha düşük bulundu. Bunun yanı sıra genel anestezi ve spinal anestezi uygulanan hastalar grup içi değerlendirildiğinde her iki grupta da preoperatif döneme göre postoperatif spirometrik değerlerde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlendi. Bununla birlikte her iki grup karşılaştırıldığında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Sonuç olarak yaşlı hastalarda genel veya spinal anestezi solunum fonksiyon testlerini benzer şekilde olumsuz etkilemektedir. Anahtar Kelimler: Yaşlı, Genel Anestezi, Spinal Anestezi, Solunum Fonksiyon Testleri
Özet (Çeviri)
The World Health Organization considers people aged ≥ 65 years as elderly and ≥ 80 years as oldest-old. Due to an increase in the elderly population and the age-related diseases requiring surgery, surgical and anesthesia applications are becoming more common in elderly patients. Major changes occur with aging in all systems. One of the most obvious changes is observed in the respiratory system. Lung tissue compliance and respiratory muscle function are decreased with increasing age causing a reduction in the total volume of the lung. Aging also leads to a decline in vital capacity, maximum voluntary ventilation, and expiratory flow rate in pulmonary function tests (PFT). As a result of age-related physiological changes, it is important to choose the right anesthesia technique in the elderly. The effects of different anesthesia techniques on respiratory function of elderly patients vary. In addition, there is controversy regarding the superiority of these techniques. In the present study, we compared the effects of general and spinal anesthesia on PFT in elderly patients (aged ≥ 65) undergoing extremity surgery. The study was approved by the Ethics Committee of the Gaziosmanpaşa University Faculty of Medicine (No: 13-KAEK-236). The study included 60 patients (≥ 65 years of age) undergoing extremity surgery, with a planned operation under general anesthesia and spinal anesthesia, who are evaluated as 1, 2 or 3 according to ASA (American Society of Anesthesiology) classification. PFT was applied to the patients both preoperatively and at postoperative 2nd and 24th hours. Then the results were compared between the groups and within the groups. We found that basal spirometric values measured in the preoperative period were lower than that in the literature. In addition, in-group evaluation of the patients who underwent general anesthesia and spinal anesthesia revealed a statistically significant decrease in postoperative spirometric values in both groups compared to the preoperative period. However, there was no statistically significant difference between the two groups. In conclusion, general or spinal anesthesia in elderly patients has a negative effect on PFT.