Kalça protezi uygulanan geriatrik hastalarda spinal ve genel anestezi yöntemlerinin serebral oksijen saturasyonu üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of spinal versus general anesthesia on cerebral oxygen saturation in geriatric patients undergoing total hip artroplasty
  1. Tez No: 491792
  2. Yazar: HATİCE ÖZGE DAĞDELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN KAVRUT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Total kalça protezi, serebral oksijen saturasyonu, genel anestezi, spinal anestezi, total hip artroplasty, cerebral oxygen saturation, general anesthesia, spinal anesthesia
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Kalça protezi uygulanan geriatrik hastalarda spinal ve genel anestezi yöntemlerinin serebral oksijen saturasyonu üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: Geriatrik hastalarda NIRS (near infrared spektroskopi) monitorizasyonu; intraoperatif dönemde serebral oksijenizasyonun sürekli takibi ve serebral oksijenizasyonda düşüş oluştuğunda gereken müdahalelerin zamanında yapılabilmesi için kullanılan indirekt ve non-invaziv bir metotdur. Bu çalışmada 65 yaş üzeri elektif total kalça protezi uygulanan geriatrik hastalarda anestezi yöntemi olarak genel anestezi ve spinal anestezinin serebral oksijen saturasyonu üzerine olan etkilerilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Metot: S.B.Ü. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi etik kurulundan izin alınarak elektif kalça protezi ameliyatı olan, 65 yaş üstü, Amerikan Anesteziyoloji Derneği (ASA) 1-3 fizyolojik skor grubundan toplam 82 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar genel anestezi uygulananlar (Grup 1; n: 41) ve spinal anestezi uygulananlar (Grup 2; n: 41) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Hastaların preoperatif ve intraoperatif ortalama arter basınçları (OAB), kalp hızı (KH), arteryel oksihemoglobin saturasyonları (SpO2) ve bilateral rejyonel serebral oksijen saturasyon (rSO2) değerleri ve ayrıca intraoperatif kanama miktarları, kullanılan kan ve kan ürünleri, kristaloid, kolloid ve total sıvı replasman miktarlar ve komplikasyonlar kaydedildi. Her iki grubun verileri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grup arasında ilk 5. dakikalık sağ ve sol rSO2 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken 10. dakikadan itibaren tüm zamanlarda Grup 1' de rSO2 değerleri Grup 2' ye göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Grup 1' de sağ ve sol r SO2 değerleri bazal değerler ile karşılaştırıldığında tüm zamanlarda anlamlı olarak yüksekti. Grup 1' de sağ ve sol rSO2 değerleri ile OAB ve KH arasında korelasyon saptanmazken, SpO2 ile arasında pozitif korelasyon saptandı. Grup 2' de sağ ve sol rSO2 değerleri bazal değerler ile karşılaştırıldığında 0. ve 5.dk'daki değerlerde anlamlı yükselme tespit edilirken sonraki tüm zamanlarda vii istatistiksel farklılık saptanmadı. Grup 2' de oksijenizasyon sonrası değerler ile sonraki zamanlar karşılaştırıldığında 10. dk' dan itibaren tüm zamanlarda sağ ve sol rSO2 değerlerinde anlamlı azalma saptandı. Grup 2 için sağ ve sol rSO2 değerleri ile OAB ve SpO2 arasında pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Geriatrik hastalarda total kalça protezi cerrahisinde farklı anestezi uygulamalarının serebral rSO2 değerleri üzerine farklı etkileri vardır. Bu çalışmada genel anestezi uygulamalarının spinal anesteziye göre daha yüksek rSO2 değerleri sağladığı, spinal anestezi altında rSO2 değerlerinde daha fazla düşüş görüldüğü sonucu bulunmuştur. Spinal anestezide OAB, SpO2 ile rSO2 değerleri arasında pozitif korelasyon varken genel anestezi grubunda yalnızca SpO2 değerleri ile rSO2 değerleri arasında pozitif korelasyon olduğu sonucuna saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the effects of spinal versus general anesthesia on cerebral oxygen saturation in geriatric patients undergoing total hip artroplasty. Introduction and Purpose: NIRS (near infrared spectroscopy) monitoring in geriatric patients; is an indirect and non-invasive method that can be used for continuous follow-up of cerebral oxygenation intraoperatively and allows, interventions when there is a decrease in cerebral oxygenation. The purpose of this study is to compare the effects of general anesthesia and spinal anesthesia on cerebral oxygen saturation in geriatric patients who undergone elective total hip replacement over 65 years. Methods: After approval of the institutional ethics committee, a total of 82 patients aged 65 years and older, in ASA I-III category, undergoing elective total hip artroplasty in SBU Antalya Training and Research Hospital were included in this study. The patients were divided into two groups: general anesthesia group (Group 1; n: 41) and spinal anesthesia group (Group 2; n: 41). In all patients, preoperative and intraoperative mean arterial pressures (MAP), heart rates (HR), arterial oxyhemoglobin saturations (SpO2) and bilateral regional cerebral oxygen saturation (rSO2) values as well as intraoperative bleeding volumes, blood and blood products used, crystalloid, colloid and total fluid replacement quantities and complications were recorded. The data of both groups were compared statistically. Findings: There was no statistically significant difference between the right and left rSO2 values of the first 5 minutes between both groups, from the 10th minute, right and left rSO2 values in Group 1 were significantly higher than Group 2 at all times. In group 1, when the right and left rSO2 values are compared to baseline values was significantly higher at all times. In group 1, no correlation between right and left rSO2 values and MAP and HR, positive correlation with SpO2 was detected. In Group 2, when the right and left rSO2 values were compared with the baseline values, significant increases were detected in the values of 0 and 5 min, but no statistically significant difference was found of 10th min and all subsequent times. In Group 2, when values after oxygenation were compared with later times, significant ix decrease in right and left rSO2 values was dedected of 10th min and subsequent times There was positive correlation between right and left rSO2 values and MAP, SpO2 for Group 2. Conclusions: We conclude that different anesthesia techniques have different effects on cerebral rSO2 values in geriatric patients undergoing total hip artroplasty. We found that general anesthesia provided higher rSO2 values than spinal anesthesia. Spinal anesthesia is further reduced rSO2 values than general anesthesia. Spinal anesthesia has a positive correlation between MAP, SpO2 and rSO2 values, but general anesthesia has positive correlation between SpO2 values and rSO2 values.