Almasbek'in 'Edebiy Oylar İstirapliri' kitabı üzerine bir inceleme
A review on Almazbek's book of 'Edebiy Oylar İztıraplırı'
  1. Tez No: 551166
  2. Yazar: NUERMAIMAITI BUAJIER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET KORAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Almasbek, Divanü Lugatit Türk, Uygurlar, Almasbek, Divanü Lugatit Türk, Uyghurs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Çalışmanın konusuMehemmetimin Obulkasimov (Almasbek)'in 2007 yılında Almatı'da yayımlanan Edebiy Oylar ve İztirapliri adlı kitabıdır. Bu kitap 1984-2007 yılları arasında gazete ve dergilerde yayımlanan makalelerinin bir araya toplandığı bir kitaptır. Kitaptaki makaleler çeşitli konuları içermektedir, bu konular ağırlıklı olarak Türklerin ve Uygurların edebî ve kültür unsurlarıdır denebilir. Kendisi bir Uygur Türkü olan yazar makalelerini de Uygur Türkçesiyle yazmıştır. Bu çalışmanın ilk kısmında Uygurların tarihi, coğrafyası ve edebiyatı hakkında bilgi verildikten sonra yazarın hayatı, eserleri ve üslubu hakkında bilgilere yer verildi. İkinci kısımda eserde yer alan yirmi bir makale üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Üçüncü kısımda ise Uygur Türkçesiyle yazılmış olan bu makalelerin Türkiye Türkçesine aktarımlarına yer verildi.
Özet (Çeviri)
The main topic of this paper is about a book of Mehmetimin Obulkasimov (Almasbek), which entitled as“Edebi Oylar ve Izdiraplar”, published in 2007 in Almaty. His book is a collection of articles published in newspapers and magazines between 1984 and 2007. Those articles in the book display a variety of topics, which can be referred to mainly as literary and cultural elements of the Turks and Uyghurs. As a Uyghur Turk, his works were written in Uyghur language. In the first part of this paper, after giving information about the history, geographic features and literature of Uyghurs, then the author's life, works and writing style has been introduced. In the second part of this paper, twenty-one articles in that book have been evaluated. In the third part of this paper, those works written in Uyghur language have been translated to Turkish.