Discourse analysis of political speeches by Barack Obama and Almazbek Atambaev
Barak Obama ve Almazbek Atambaev'in siyasi konuşmalarının söylem çözümlemesi
  1. Tez No: 736631
  2. Yazar: TALGAT RAVSHANOV
  3. Danışmanlar: DR. ZHYLDYZ CHYMANOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Siyasal Bilimler, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Political Science, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: söylem, analiz, siyaset, bağlam, konuşma, dilsel özellikler, fenomen, parlamento, tartışmalar, konuşma içeriği, discourse, analysis, politics, context, speech, linguistic specifics, phenomena, parliament, debates, conversation content
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu yüksek lisans tezinin konusu, iki eski başkan Barack Obama ve Almazbek Atambaev'in siyasi konuşmalarına dayanmaktadır. Çalışmanın pratik kısmı için yöntem seçildi: söylem analizi. Tez, biri teorik, diğeri pratik olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Tez, çalışmanın güncelliğini, yeniliğini, amacını, görevlerini ve pratik değerini açıklayan girişlerle başlamaktadır. Teorik kısım, siyasi söylemle birlikte söylemi ve anlamını ve analizin nasıl yapıldığını açıklar. Ayrıca güvenilir kaynaklardan ayrıntılı etimolojik tanımlar sağlar. Pratik bölümler, iki eski başkanın konuşmalarının analizine ayrılmıştır. Güvenilir bir sonuç elde etmek için, ayrıntılı analiz için resmi kaynaklardan birkaç siyasi metin alınmıştır. Analiz sırasında dilsel özellikler, söylem araçları siyasi söylemlerde kullanım amaçlarını bulmak amacıyla yakından incelenmiştir. Ayrıca belirli dillerin kullanımları sayılmış ve iki cumhurbaşkanının sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Analiz sırasında iki siyasetçinin farklı dil kullanım tarzlarını görebilmek amacıyla karşılaştırma ve karşıtlıklar yapılmıştır. Açıklamalara ve ayrıntılı analizlere dayanarak, dilin önemli bir araç olduğu ve dilsel özelliklerin yardımıyla siyasi bir söylemin açıklama, vurgulama, ikna etme hedefine ulaşabileceği sonucuna vardık. Siyasal söylem üzerine yapılan analizin sonunda, bir konuşmacının dilsel araçlar ve aktarım biçimi yardımıyla kendini ifade etme yollarını seçmesi nedeniyle siyasal söylemin basit ve karmaşık olabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
master dissertation is based on the political speeches of two former presidents Barack Obama and Almazbek Atambaev. The dissertation consists of three parts - one theoretical and two practical chapters. The dissertation begins with the introduction which describes topicality, novelty, the purpose, the tasks and the practical value of the paper. The theoretical part explains the discourse and its meaning along with the political discourse. It also provides detailed etymological definitions from reliable sources. The practical chapter sections are devoted to the analysis of the speeches of two former presidents. To have a reliable outcome, several political texts were taken from the official sources for the detailed analysis. During the analysis of the linguistic features, discourse tools were closely investigated with the aim of finding the purpose of their usage in the political speeches. In addition, the usage of the certain language specifics were counted and compared with the results of two presidents. During the analysis, comparison and contrast were applied with the objective to see the different style of language used by two politicians. On the basis of explanations and detailed analysis we came to the conclusion that the language in political discourse is a significant tool which allows us to explain, emphasize, persuade with the help of linguistic features. By the end of the analysis made on political discourse, we came to the conclusion that political discourse can be simple and complex as a speaker choses ways of expressing himself /herself with the help of linguistic means and the manner of delivery.