Hemşirelerin yaşlı hastaya yönelik tutumları ve yaşlı hasta bakımında karşılaştıkları güçlükler
The determination of nurses' attitudes towards the geriatric patient and the difficulties in encountered geriatric patient care
- Tez No: 551214
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR AYDIN AVCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Nursing, care difficulties, attitudes old people
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Evde Bakım Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, hemşirelerin yaşlı hastaya yönelik tutumları ve yaşlı hasta bakımında karşılaştıkları güçlükleri belirlemektir. Materyal ve Metod: Tanımlayıcı araştırma ilkelerine uygun yapılan bu araştırma, 15 Kasım 2017- 15 Şubat 2018 tarihleri arasında Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde aktif olarak çalışmakta olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 424 hemşire ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri,“Veri Toplama Formu”ve“Kogan Yaşlılara Karşı Tutum Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Veriler IBM SPSS, Kolmogorov Smirnov, ANOVA, Mann Whitney U, Kruskal Wallis testleriyle incelenmiştir. Bulgular: Araştırmada hemşirelerin yaş ortalaması 32,0±6,5 olup %78,1'i kadındır. Geriatrik eğitim alan hemşirelerin oranı %50,9, çalıştıkları süreçte geriatrik hasta bakma oranı %93,2'dir. Hemşirelerin %83,3'ü yaşlı hastaya bakım verirken güçlük yaşadığı tespit edilmiştir. Yaşadıkları güçlüklerin sıralanması istendiğinde ilk sırada iletişim güçlüğü yer almıştır.. Hemşirelerin yaşlı hasta bakarken; %32'sinin acıma, üzüntü, %15,9'nun empati, %13,5'nin merhamet, vicdan, %12,8'nin mutluluk ve işini özverili yapma duygularını hissettiği; %70,7'nin yaşlılar için özelleştirilmiş klinikler açılması gerektiğini düşündüğü saptanmıştır. Hemşirelerin Kogan yaşlılara karşı tutum ölçeği puan ortalaması 90,9±14,2 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the attitudes of nurses towards geriatric patients and the difficulties they encountered in geriatric patient care. Material and Method: This study, which was conducted in accordance with the descriptive research principles, was conducted with 424 nurses who werw working in Samsun Eğitim ve Araştırma Hospital and agreed to participate in the research. Data of the study were collected using“Data Collection Form”and“Kogan Attitudes Toward Old People Scale”. Data were examined by IBM SPSS, Kolmogorov Smirnov, ANOVA, Mann Whitney U, Kruskal Wallis tests. Results: The age average of nurses 32.0±6,5 and 78.1% of them were woman. The rate of nurses receiving geriatric education 50.9% and 93.2% of geriatric patient care rate during their study. 83.3% of nurses were found to have difficulty in care of elderly patient. When the difficulties of nurses are asked to be sorted, communication difficulties are included in the first order nurse. It was found that the nurses felt the feelings; 32% pity, sadness, 15.9% empathy, 13.5% conscience, 12.8% happiness, self-sacrificing. 70.7% of nurses were found to think that private clinics should be opened fort he elderly patient. In Kogan's attitudes towards old people scale total point average of the nurses was determined as 90.9±14.2. The diffirence between attitudes towards old people scale and education status of nurses, geriatric education place, difficulties of the nurses while caring the old people has been found statistically significant. Conclusion: It was found that the education level of nurses and the difficulty in geriatric patient care affect the attitude towards the elderly. In the light of the results obtained, it can be suggested that geriatric education is included in the undergraduate curriculum and the methods of coping with nurses can be improved.