İş kazası ve meslek hastalığında destekten yoksun kalma tazminatı
Compensation for loss of support in the event of workplace accident and occupational disease
- Tez No: 551238
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK HADİ SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kaza, Meslek, Hastalık, Destek, Yansıma Zarar, Tazminat, Work, Accident, Occupation, Disease, Support, Reflection Loss, Compensation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
İş kazası işçinin can ve mal kaybı ile sonuçlanan anlık bir olaydır. Meslek hastalığı ise işin yürütüm şartlarına bağlı olarak işçinin bünyesinde zaman içinde oluşan bir zarardır. İş sağlığı ve güvenliği, iş kazası ve meslek hastalığını önlemek amacıyla işçilerin çalışma ortamının sağlıklı ve güvenli bir şekilde muhafaza edilmesini ifade eder. İş sağlığına yönelik önlemlerin alınmaması meslek hastalıklarına; iş güvenliğine ilişkin önlemlerin alınmaması iş kazalarına yol açabilmektedir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu m. 53/3'den hareketle ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıpların tazmin edilmesi gerekir. İşte bu tazminata destekten yoksun kalma tazminatı denir. Destekten yoksun kalma tazminatını bir kimsenin talep edebilmesi için desteğin ölmesi gerekmektedir. Bu tazminatı destekten fiilen menfaat sağlayanlar ile eğer destek ölmeseydi ileride kendisinden menfaat sağlaması muhtemel olan kimseler talep edebilir. Destekten yoksun kalma tazminatını talep edenler ile destek arasında fiili bir yardım ilişkisi bulunması şarttır. Destekten yoksun kalma tazminatı talebinde, desteğin sağlığında bakım gücüne sahip olması destek görenin ise bakım ihtiyacı içerisinde bulunması gerekir. Dava şartı olarak arabulucuya başvurulması yeni bir düzenlemedir. 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'na göre, iş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davaları hakkında, kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminat ile işe iade talebiyle açılan davalar bakımından geçerli olan dava şartı olarak arabulucuya başvurma zorunluluğu uygulanmaz (m. 3/1-3).
Özet (Çeviri)
Work accident is an instant event that results in the loss of the worker's moment and property. Occupational disease is a loss in time within the worker depending on the working conditions of the work. Occupational safety and security protects occupational accidents and occupational diseases. Occupational health by directing to take occupational diseases; Get rid of work safety. Turkish Code of Obligations No. 6098, those who are deprived of the support of the deceased from article 53/3 are receiving compensation for their losses. This compensation is called compensation for loss of support. The support must be lost in order for someone to claim the lack of support. If the support, along with the possibilities actually benefited from the support, had not died, it would be possible to request those who were likely to provide benefits from him / her in the future. A defacto aid relationship, including support, is required. Support for deprivation of support, the health of the support to have the power of care in the support of those who need care is required. Referring to the mediator as a condition of the case is a new arrangement. Under the Labor Courts Act no. 7036, obtain information on a material and non-pecuniary damage from work-related accidents or occupational diseases and the relevant cases, approvals, and deceit cases, whether workers or employers based on the law, head office or collective the obligation to apply to the mediator as a condition of a case is not applied (art. 3 / 1-3).