Prehistorik çağlardan Demir Çağı'na kadar Anadolu'da çocuk ölümleri
Children death in Anatolia from prehistoric age to Iron Age
  1. Tez No: 551249
  2. Yazar: SEFER ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: The Paleolotic, Mesolotic, Neolithic, Chalcolithic, Bronze Age, Child
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
İnsan hayatında önemli iki unsur olan“çocuk”ve“ölüm”unsurları hakkında, Eski çağlarda ortaya ‎konan inanç ve kültür sistemlerinin sonraki dönem medeniyetlerini etkilediği muhakkaktır. Dolayısıyla eski ‎çağlarda çocuk ölümleri hakkında hazırladığımız bu çalışma, insanlık tarihinin gelişim çizgisini ve insan ‎zihnindeki“çocuk-ölüm”tasavvurunu ortaya koyması bakımından önemlidir. ‎ Bu çalışmada; Paleolotik, Mezolotik, Neolitik, Kalkolitik ve Tunç Çağlar'ında Anadolu sınırları ‎içerisinde kalan bölgede çocuk doğumları, çocuk beslenmesi, çocuk hastalıkları ve tedavi şekilleri, ölüm ‎yaşları, ölü gömme teknikleri ve mezar tipleri ele alınmıştır.‎
Özet (Çeviri)
About“child”and“death”, which are two important concepts in human life, the belief and culture ‎systems of ancient times also influenced later civilizations. Therefore, this study which we prepared about ‎child mortality in ancient times is very important in terms of revealing the development line of human ‎history and the imagination of child-death in human mind.‎ In this study; child births, child nutrition, pediatric diseases and treatment methods, age of death, ‎burial techniques and burial types were discussed in the Paleolotic, Mesolotic, Neolithic, Chalcolithic and ‎Bronze periods.‎